NOS SportAangepast

Hassan barst van het zelfvertrouwen

Op de wereldranglijst van dit seizoen staan drie tijden van Sifan Hassan op de 1.500 meter bovenaan. Niemand is dit seizoen op die afstand sneller geweest dan de 24-jarige atlete, die sinds 2013 voor Nederland uitkomt en dit jaar met 3.56,14, 3.56,22 en 3.57,10 indrukwekkende tijden neerzette.

Sifan Hassan is blij na het winnen van de 1.500 meter

Vol zelfvertrouwen meldde ze zich deze week in Londen voor de wereldkampioenschappen, na een lange hoogestage in Sankt Moritz. Vanavond moet ze in de series van haar favoriete afstand de eerste horde op weg naar de wereldtitel nemen. "Hier moet het gebeuren. Als ik ooit goud kan winnen, is het nu", blikt ze in Londen vol vertrouwen vooruit.

De finale van de 1.500 meter is maandagavond. Daarna gaat ze in Londen ook nog aan de slag op de 5.000 meter. De geboren Ethiopische had zich ook geplaats voor de 800 meter, maar is van mening dat de 5.000 meter haar meer kansen biedt.

Hassan barst van het zelfvertrouwen

Hassan behoort al jaren tot de top op de middenafstand. In haar prijzenkast zitten gouden en zilveren medailles van EK's, een bronzen van de WK twee jaar geleden in Peking en een gouden plak voor de wereldtitel indoor op de 1.500 meter van vorig jaar. Maar vorig jaar bij de Olympische Spelen in Rio gaf ze niet thuis, mede door een blessure, op haar favoriete afstand (vijfde).

Afscheid

Sindsdien is er veel veranderd. Na Rio nam ze afscheid van haar jarenlange begeleider Honoré Hoedt. Hassan vertrok naar Amerika, waar ze zich aansloot bij de zwaar door Nike gesponsorde loopgroep van Alberto Salazar.

Rond de kampioenenmaker hangt al een tijdje een waas van verdachtmakingen over dopinggebruik, maar bewijzen zijn door de Amerikaanse onderzoeksinstanties niet geleverd.

De ongekende trainingsfaciliteiten, de professionele begeleiding en het niveau van andere atleten hebben Hassan meer dan goed gedaan. In mei liep ze in Eugene al een Nederlands record op de 5.000 meter, daarna maakte ze grote indruk met overwinningen en supertijden op de 1.500 meter.

Bang om te winnen

"Die goede tijden hebben me veel zelfvertrouwen gegeven. Ik raak niet meer in de war. Vroeger was ik bang om te winnen. Mentaal ben ik enorm gegroeid in Amerika. Ik heb alles gedaan wat ik moet doen om goed te zijn in Londen. Mijn coach zegt ook dat ik hier moet toeslaan. Ik heb harder getraind dan ooit. Ik heb geen angst meer."

WK atletiek live bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl