Nationale vlindertelling
NOS NieuwsAangepast

Een kwartiertje over dit weekend? Ga vlinders tellen in je tuin

Wordt het de atalanta, de kleine vos, de dagpauwoog of het koolwitje? Die vraag wordt na dit weekend beantwoord dankzij de jaarlijkse tuinvlindertelling.

"De bedoeling is dat de mensen een kwartiertje in hun tuin rondlopen en de vlinders tellen die ze tegenkomen", legt Kars Veling van de Vlinderstichting uit in het NOS Radio 1 Journaal.

  • Kars Veling
    De atalanta
  • Kars Veling
    De dagpauwoog
  • De Vlinderstichting
    Kleine vos
  • Kars Veling
    Een klein koolwitje

De telling levert een schat aan informatie op over de verschillende soorten vlinders en de mate waarin ze voorkomen. "Eigenlijk gaat het niet goed met de vlinders in Nederland. Eerst hadden we zeventig soorten, daarvan zijn er zo'n achttien verdwenen. Van de vijftig soorten die nog over zijn, worden nog eens dertig bedreigd."

Volgens Veling komt dat vooral doordat we in Nederland steeds minder groen hebben. "Je ziet overal om je heen de aanleg van wegen en steden. Er zijn weinig bloemrijke graslanden." Maar ook bij de tuinen van mensen zie je steeds minder groen. "Veel mensen ruilen hun planten en bloemen in voor stenen. Dat is voor de vlinder heel nadelig."

De meestvoorkomende vlinder in Nederland is het bruin zandoogje. "Maar in tuinen weten we dat de atalanta het meest voorkomt". Deze grote opvallende vlinder met zijn fel oranjerode kleur en witte vlekken werd vorig jaar het vaakst geteld.

Uitslag Vlindertelling 2016

VlindersoortAantal keer geteld
Atalanta12198
Kleine vos7773
Dagpauwoog6548
Klein koolwitje4745
Distelvlinder3455
Muntvlindertje2443
Citroenvlinder2100
Klein geaderd witje1822
Bont zandoogje1691

Het is nog even afwachten of er dit jaar weer zo veel vlinders worden geteld. "We hadden een warm voorjaar", legt Veling uit. "Daardoor waren veel vlinders al vroeg in het jaar te zien. Meestal vliegen ze zo'n drie à vier weken rond. Grote kans dus dat ze nu tijdens de tuinvlindertelling alweer weg zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl