NOS Nieuws

Atalanta meest getelde vlinder

 • Kars Veling
  De atalanta
 • De Vlinderstichting
  De kleine vos
 • De Vlinderstichting
  De dagpauwoog
 • De Vlinderstichting
  Het koolwitje

Ook dit jaar is de atalanta de meest getelde vlindersoort in Nederland. Dit weekeinde was de jaarlijkse tuinvlindertelling van de Vlinderstichting en de atalanta kreeg ruim tienduizend streepjes achter z'n naam. Vorig jaar werd dit zwart-bruin-oranje insect ook al het meest geteld, toen bijna vijftienduizend keer.

De kleine vos en de dagpauwoog behaalden dit jaar de tweede en derde plaats bij de telling. Daarmee is de kleine vos weer terug van weggeweest. Vorig jaar duikelde deze vlinder uit de top-5 terwijl de kleine vos doorgaans goed is voor een eerste of tweede plaats. Een opvallende daler dit jaar is de citroenvlinder. Die zakte van de vierde naar de achtste plaats.

Weer

Dit jaar werden er minder vlinders geteld dan vorig jaar. Volgens een woordvoerder van de Vlinderstichting heeft dat te maken met het weer. "Vorig jaar was het drie dagen stralend weer. Als het regent, gaan mensen toch sneller naar binnen. Maar deze aantallen zijn heel normaal dus ik maak me geen zorgen."

Het was de achtste keer dat de jaarlijkse vlindertelling werd gehouden. In totaal kwamen er ruim 4000 tellingen binnen. Gemiddeld zagen de inzenders 10,8 vlinders en 4,1 vlindersoorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl