Feest bij de speelsters van Oranje
NOS VoetbalAangepast

Oranje voor het eerst in historie in EK-finale

De Nederlandse voetbalsters hebben geschiedenis geschreven door zich te plaatsen voor de finale van het EK in eigen land. In een uitverkocht stadion in Enschede was Nederland in de halve finales met 3-0 te sterk voor Engeland.

Oranje, dat slechts één van de eerdere negen duels met Engeland had gewonnen, kende een prima start. De ploeg zocht meteen met verzorgd spel de aanval en dat leidde na 22 minuten tot de 1-0: uitblinkster Jackie Groenen slingerde de bal voor het doel en Vivianne Miedema kopte raak.

Oranje voor het eerst in de historie in EK-finale

Prompt voerden de Engelsen de druk op en Nederland ontsnapte bij een kopbal van Jade Moore: met de hulp van de paal redde Sherida Spitse op de lijn. Oranje was de regie kwijt, maar haalde ongeschonden de rust.

Engelse druk

Na rust voerde Engeland de druk nog verder op en kwam Nederland er nog maar sporadisch uit. Topscorer Jodie Taylor, tot dan aan de ketting bij Stefanie van der Gragt, zag een schot gepakt door Sari van Veenendaal en ook Ellen White stuitte op de Oranjekeepster.

Uit het niets kwam Nederland op 2-0. De ervaren Fara Williams kopte te zacht terug op keepster Siobhan Chamberlain, waarna Daniëlle van de Donk de bal oppikte en raak schoot.

Kort daarop ontsnapte Oranje nogmaals toen White alleen op Van Veenendaal af kon, maar de bal naast het doel tikte. Ook in de slotfase zat het Oranje mee. Taylor schoot recht op Van Veenendaal af, Spitse redde nogmaals op de lijn.

Het slotakkoord was voor Nederland. Lieke Martens schoot via Millie Bright raak.

Oranje voor het eerst in de historie in EK-finale

Finale zondag

Oranje speelt zondag om 17.00 uur in Enschede de finale tegen Denemarken. Die ploeg versloeg eerder op de avond Oostenrijk na penalty's.

De twee landen speelden in de groepsfase ook al tegen elkaar. Toen was Oranje met 1-0 te sterk door een benutte strafschop van Spitse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl