Camerabeelden van Gert Griffioen waarop buurman Roozendaal een auto zou beschadigen
NOS NieuwsAangepast

Buren leven al 17 jaar op voet van oorlog, rechter moet het nu oplossen

Midden in de bossen bij de plaats Leersum in de provincie Utrecht staan twee huizen. Er heerst een weldadige rust op deze afgelegen plek. Toch leven de bewoners er al 17 jaar op voet van oorlog.

De buren Rudolf Roozendaal en Gert Griffioen hebben al jaren hevige ruzie. De situatie is zo uit de hand gelopen, dat tegen de 81-jarige Roozendaal een celstraf van drie maanden is geëist. Hij zou de auto van zijn buurman hebben beschadigd en het erf van de buren hebben betreden. Iets wat hem nadrukkelijk verboden was.

Het Openbaar Ministerie wil ook dat Roozendaal een maand cel krijgt voor elke nieuwe overtreding die hij begaat: een unicum. Mogelijk betekent het ook een doorbraak in de slepende burenruzie. Griffioen hoopt dat een celstraf zo'n drempel vormt dat Roozendaal stopt met zijn terreur.

Ik word moeilijk als er dingen om me heen gebeuren die ik volkomen onrechtvaardig vind.

Rudolf Roozendaal

Wanneer de pesterijen van zijn buurman precies begonnen, weet hij niet meer. "Een paar jaar nadat we hier waren ingetrokken, hoorden we van mensen uit de buurt dat Roozendaal het 'crimineel' vond dat er een gezin met kleine kinderen naast hem was komen wonen. Dat verstoorde zijn paradijs, en dat duldde hij niet."

De 81-jarige buurman heeft een andere lezing. "Griffioen heeft zich bij de aankoop van zijn huis niet gerealiseerd dat hij mij recht van overpad verschuldigd is. Toen ik dat recht met een bodemprocedure heb afgedwongen is het misgegaan."

Gert Griffioen met een maquette van de twee percelen bij Leersum

"Ik ben niet onredelijk", zegt Roozendaal, "maar ik word moeilijk als er dingen om me heen gebeuren die ik volkomen onrechtvaardig vind."

Griffioen: "Zijn gedrag heeft niets te maken met een burenruzie. Dit is eenzijdige terreur en mijn gezin is het doelwit."

Ook Roozendaal voelt zich onheus bejegend. Hij heeft een map met foto's bijgehouden, met de titel 'Zwartboek 1'. Daarin staat een opsomming van voorvallen. "Ik onderbouw alles met stukken", zegt hij met klem. De afgelopen jaren heeft hij tientallen keren aangifte gedaan.

Hij zegt dat Griffioen bomen heeft omgezaagd op zijn terrein en schilders op hem heeft afgestuurd die hem bedreigden. "Een van hen zei: 'ik ga je hals doorsnijden'." Volgens Roozendaal zijn de rechters te lui om alle dossiers te lezen, omdat het maar om een burenruzie gaat.

Toch hebben rechters zich wel meerdere keren in de zaak verdiept. De man van 81 is herhaaldelijk veroordeeld voor onder meer vernieling, mishandeling, insluiping. Hij kreeg vorig jaar zelfs een dwangsom opgelegd van 300.000 euro. Ondanks een bevel van de rechter kwam hij toch op het erf van zijn buurman.

"Het is natuurlijk hoogst merkwaardig dat iemand meerdere keren veroordeeld is, maar zich daar gewoon niet aan houdt. Hij gaat maar door", zegt Griffioen. De familie voelt zich in de steek gelaten door de politie en het OM. Het gezin heeft zelf tienduizenden euro's geïnvesteerd in camera's en andere beveiligingsapparatuur. De afgelopen jaren hebben ze daarmee vastgelegd wat er allemaal is gebeurd. Die beelden zijn geen onderdeel van deze zaak.

Buren leven al 17 jaar op voet van oorlog

Griffioen hoopt dat de rechter een duidelijk signaal afgeeft met zijn uitspraak en dat Roozendaal voortaan twee keer nadenkt voordat hij over de schreef gaat. Al rekent hij er niet op dat zijn buurman echt tot inkeer komt. "Dit is al 17 jaar aan de gang. We gaan er niet van uit dat hij nu ineens wijs wordt."

De rechter doet vanmiddag rond 13.00 uur uitspraak in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl