ANP

De buren van een 80-jarige man uit Leersum mogen bij hem een dwangsom van 300.000 euro innen. Het beslag dat daarvoor is gelegd op het huis van de man is rechtmatig, oordeelt de rechter.

Het gezin Griffioen is al jaren verwikkeld in een conflict met buurman Rudolf R., die zichzelf 'het monster van Leersum' noemt. Nadat hij een paar keer vernielingen had aangericht, werd hem in 2009 verboden nog langer op het erf van zijn buren te komen. Aan dat verbod werd een dwangsom van 10.000 euro per overtreding verbonden.

Een jaar later oordeelde de rechter dat de buurman door diverse nieuwe incidenten "de grenzen van het toelaatbare" ernstig had overschreden. Toen werd een dwangsom van 300.000 euro opgelegd.

In 2013 werd R. ook veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een boete van 4500 euro omdat hij stelselmatig foto's van zijn buren maakte en die verspreidde. Ook maakte hij Griffioen in brieven aan de gemeente uit voor pathologische leugenaar. 

Worsteling

De bejaarde man vocht vorige maand de dwangsom van drie ton aan. Hij zei dat hij zelf juist het slachtoffer is. De broer van de buurman zou hem hebben geslagen. In een reconstructie in de Volkskrant vertelden de Griffioens dat de broer was gaan posten om de buurman op heterdaad te betrappen als hij weer op het erf zou komen.

Kort daarvoor was op het erf een auto vernield. Toen 'het monster' inderdaad verscheen (om zijn hond te zoeken, zei hij later tegen de rechter), kwam het tot een worsteling.

Overwaarde

De rechter oordeelde vandaag dat voor hem vaststaat dat Rudolf R. de auto heeft vernield en daarmee het perceelverbod opnieuw heeft geschonden. Daarom is er geen reden om de dwangsom in te trekken. 

Van een noodtoestand is geen sprake en het huis van de buurman heeft een overwaarde die veel hoger is dan 300.000 euro, zei de rechter.

STER reclame