NOS NieuwsAangepast

Ja, gratis roamen is handig. Maar moet het echt op vakantie?

  • Marijn Dorrestijn

    redacteur Online

  • Marijn Dorrestijn

    redacteur Online

We roamen ons suf, sinds op 15 juni de extra kosten voor mobiel internet in de EU zijn vervallen. Toeristen gebruiken bijna drie keer zoveel data als vorige zomer. Het 'internetten als thuis' bevalt de meeste mensen dus wel, maar het heeft een keerzijde. Want nu zijn we óók op vakantie permanent bezig met onze mobieltjes. We stelden jullie daarom de vraag: is het nieuwe roamen een vloek of een zegen?

"Vloek!", zegt Nick Pronk op de NOS-Facebookpagina. Hij wil op vakantie zo min mogelijk gebruik maken van zijn telefoon en is daarin niet de enige. "Het verpest de vakantie", vindt Joni Mastenbroek. "Prima als je in je hotel of op de camping gebruik kan maken van wifi. Maar nu zit iedereen de godganse vakantie met die telefoon in de hand..."

Gedragstherapeut Debbie Been noemt de weggevallen roamingkosten eveneens "eerder een vloek dan een zegen". "Ik denk dat het heel belangrijk is om los te komen van je dagelijkse leven. Als je steeds met die telefoon bezig bent, kun je je afvragen of dat lukt. En kun je met je mobiel in de hand optimaal genieten van waar je bent? Dat denk ik niet."

"Je hersenen hebben rust nodig om te ontspannen en te herstellen", zegt Been. In die 'relaxmodus' worden mensen vaak creatief of kunnen ze hun hoofd leegmaken. "Maar als je steeds dat scherm voor je hebt, gebeurt dat niet." Been zou niet opkijken als dat op termijn leidt tot meer burn-outs.

Uitgebreid alle weerberichten bekijken en de gunstigste geloven, ik vind het erg handig!

Floortje Brill-Goedhart op de NOS-Facebookpagina

Stress en verslaving of niet, veel vakantiegangers zijn juist blij dat ze nu ook in de rest van de EU uit hun gewone bundel kunnen internetten. Corine Jacobs vindt het "superhandig", schrijft ze op Facebook. "Ik kan Google Maps gebruiken en recensies lezen van restaurants, musea, etc." Floortje Brill-Goedhart laat weten: "Af en toe een spelletje spelen, uitgebreid alle weerberichten bekijken en de gunstigste geloven, ik vind het erg handig!"

Sommige vakantiegangers zeggen dat het makkelijker is geworden om spontaan je reis uit te stippelen. "Blij, kan alles last minute boeken/plannen/opzoeken", zegt Amber Souleymane. "Overnachtingen en vliegtickets hadden we al, maar nog niets gepland om te doen. Zo toch wel makkelijk."

Dat mobiel internet op vakantie handig kan zijn, zal niemand ontkennen. Maar of het je vakantie ook leuker maakt? "Iedereen wil zekerheid", zegt Been. "Je laat je niet meer verrassen. Je moet alles van tevoren checken. Recensies lezen, menukaarten van restaurants inzien... Is dat goed voor ons? Ik weet het niet. Het is toch ook leuk om te zien wat de vakantie brengt?"

Redenen om tijdens de vakantie mobiel te internetten zijn divers. Victor Woters is ondernemer en leest graag 's avonds zijn mails. "Dat kan prima samengaan met vakantie", schrijft hij op Facebook. "Het daarin doorslaan ligt bij de vakantiegangers zelf."

En in het geval van Sarah Kuypers is 'gratis' 4G een schrale troost voor een verpeste vakantie. Op Facebook schrijft ze: "Hoewel ik eigenlijk even wilde detoxen van mijn mobiel, is het nu een geschenk uit de hemel, omdat ik zeer onverwacht ben opgenomen in een Frans ziekenhuis met alleen mijn telefoon op zak. Toch nog een beetje vermaak. Intens dankbaar."

'Minder gelezen dan ooit'

Maar zeg nou zelf: zou het niet goed zijn om één keer per jaar je mobiel weg te leggen? Even geen Facebook, Instagram, WhatsApp? Ondanks de weggevallen kosten lijken sommige vakantiegangers zich dat ook te realiseren. Mobiel internet is soms makkelijk, schrijft Marleen Treep. "Maar het wordt een heel andere vakantie. Heb deze vakantie minder gelezen dan ooit."

Je humeur gaat er ook niet persé op vooruit, getuige deze Facebook-post van Jennifer Moerkerken. "Onze puberzoon is onuitstaanbaar sinds hij zijn bundel in het buitenland kan gebruiken. Wij zitten binnen armlengte van hem, maar zijn vriendin in Italië krijgt meer antwoorden dan wij." Zijn mobiel is nu afgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl