Smartphone ook bij toeristen in Amsterdam populairder dan ooit
NOS NieuwsAangepast

Internetgebruik smartphone door toeristen stijgt explosief

Het internetgebruik op de smartphone in het buitenland is deze zomer explosief gestegen. Het gaat dan om gebruik binnen de Europese Unie, dat sinds 15 juni voor lokaal tarief kan.

Een deel van het internationale dataverkeer loopt via een knooppunt in Amsterdam, de GRX-hub van de Ams-IX. Deze zomer is het dataverkeer zeker 2,5 keer drukker dan vorige zomer om deze tijd.

Een van de grootste providers, T-Mobile, vindt het nog te vroeg om exacte uitspraken te doen maar ziet wel een forse toename van het datagebruik in het buitenland. Daaruit is volgens de provider af te leiden dat er meer filmpjes worden gekeken in het buitenland.

Roaming in Amsterdam stukken goedkoper

Ook de tv-programma's van de publieke omroep, deels bekeken vanuit het buitenland, zijn deze zomer populair op de smartphone. Dat signaleert de Stichting Kijkonderzoek.

De stichting analyseerde het bereik van de NPO op de smartphone tussen half juni en half juli. Het bereik steeg van bijna 360.000 in die periode vorig jaar naar een kleine 1,1 miljoen dit jaar. Een verdrievoudiging dus.

De gevolgen van het goedkopere roamen merken ze onder meer in souvenirwinkels in Amsterdam. "We verkopen bijna geen plattegronden meer. Dat komt door gratis plattegronden, maar ook doordat nu iedereen Google Maps gebruikt", zegt een medewerker van Souvenirs 33. Andere winkels bevestigen dit verhaal.

Volgens marketingorganisatie Amsterdam Marketing is de daling van het aantal verkochte plattegronden overigens niet direct toe te schrijven aan de nieuwe roamingtarieven, maar eerder aan verdergaande digitalisering en de beschikbaarheid van gratis plattegronden.

Klachten

Sommige Nederlanders op vakantie in Europa klagen over de snelheid van internet op hun smartphone. Of dit incidenten zijn en wie daarvoor verantwoordelijk zou zijn is niet duidelijk.

Maar iedereen heeft recht op dezelfde mobiele internetsnelheid op dezelfde plaats. Welke provider je hebt, mag volgens Europese afspraken geen invloed hebben.

KPN heeft eerder al gezegd dat de nieuwe roamingregels het bedrijf in 2017 zo'n 40 tot 50 miljoen euro zullen kosten. Een prijsverhoging voor de consument is op dit moment echter niet aan de orde, zegt KPN. T-Mobile vindt het nog te vroeg om hier al uitspraken over te doen.

Vodafone heeft vastgesteld dat het toegenomen internationale dataverkeer tot extra kosten heeft geleid. Die zijn op dit moment al verwerkt in de prijzen, zegt een woordvoerder. Over de toekomst wil hij geen uitspraken doen.

Toch zijn prijsverhogingen in de toekomst niet uit te sluiten, zegt Michiel Steltman, directeur van DINL. Die organisatie vertegenwoordigt de partijen die de faciliteiten voor de digitale economie leveren, zoals datacenters en hostingpartijen.

Providers moeten door al dit extra verkeer meer capaciteit aankopen op de internationale datasnelweg. Steltman: "Als het gebruik flink blijft toenemen, dan valt niet uit te sluiten dat de kosten hiervan uiteindelijk doorberekend worden aan de klant. Het moet toch betaald worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl