ANP
NOS NieuwsAangepast

Telecomproviders gaan minder betalen voor internetten in het buitenland

Telecomproviders mogen elkaar vanaf komende zomer minder in rekening brengen voor internetten in het buitenland. Een commissie van het Europees Parlement is het eens geworden over het stapsgewijs verlagen van tarieven die providers elkaar mogen rekenen.

Nederland waarschuwde eerder dat consumenten in de toekomst mogelijk toch meer moeten blijven betalen voor bellen en internetten in het buitenland. Consumenten hoeven vanaf juni 2017 weliswaar voor bellen, sms'en en internetten geen roamingkosten meer te betalen, maar voor telecombedrijven brengt het nog altijd extra kosten met zich mee.

Als een consument in het buitenland internet gebruikt, moet de provider namelijk een vergoeding betalen aan het buitenlandse telecombedrijf. Die kosten zouden uiteindelijk toch aan de consument worden doorberekend.

Er is nu afgesproken dat de kosten die telecomproviders elkaar rekenen stapsgewijs worden verlaagd. Telecomproviders morgen elkaar vanaf deze zomer nog 7,75 euro per gigabyte in rekening brengen. In 2022 is dat nog maar 2,50 euro.

Het voorstel van de commissie moet nog door het hele Europees Parlement worden goedgekeurd.

KPN is een van de telecomproviders voor wie de tarieven van belang zijn. "Een stapsgewijze verlaging van de tarieven is positief voor KPN, maar in onze plannen hebben we er al rekening mee gehouden", zegt KPN-topman Eelco Blok. Het bedrijf rekent op 40 tot 50 miljoen euro aan kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl