NOS NieuwsAangepast

Kippenboeren willen schade door giftige stof in ei verhalen

Een aantal pluimveebedrijven dat getroffen is door de fipronil-affaire heeft Chickfriend aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Dat zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. Chickfriend wordt gezien als de bron van de giftige stof fipronil die in eieren is terechtgekomen.

Fipronil zat gemengd door een luizenbestrijdingsmiddel voor de kippen. Via die weg is het in de eieren gekomen. Het is onduidelijk of Chickfriend het middel willens en wetens heeft verspreid, zegt De Haan. Chickfriend heeft het anti-luizenmiddel gekocht bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision.

Bij dat bedrijf was donderdag 20 juni een inval, nadat in Belgische eieren op 15 mei een te hoog gehalte fipronil was gevonden. "Of Chickfriend wist of ze een illegaal middel gebruikten, is onderwerp van onderzoek", zegt De Haan.

NVWA

Er is ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de fipronil-affaire. Dat wordt uitgevoerd door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA, onder leiding van het Openbaar Ministerie.

De NVWA bekijkt of Chickfriend en mogelijke toeleveranciers kan worden verweten dat het middel is geleverd en toegepast. De Nederlandse instantie werkt daarbij samen met Belgische collega's.

Tussen de eerste vondst en publiekswaarschuwing zit elf weken. Ook na de inval bij het Belgische bedrijf duurde het nog twee weken voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gisteren een publiekswaarschuwing gaf. "Wij zijn ook geschrokken van die doorlooptijd", zegt De Haan.

Volgens De Haan ging er mogelijk enige tijd overheen voor er officiële stappen gezet werden, omdat uit laboratoriumonderzoek niet meteen een eenduidige conclusie kwam. Ook volgens de Belgische warenautoriteit, de FAVV, kostten de onderzoeken veel tijd. De kwestie werd pas 21 juni gemeld bij de Europese warenautoriteit, die een waarschuwing uitstuurde.

Daarna werd er beslag gelegd op de administratie van Chickfriend. De officier van justitie moest eerst onderzoeken welke informatie kon worden vrijgegeven aan de NVWA. Pas daarna kon die de eieren bij de klanten van Chickfriend onderzoeken. Dat onderzoek is overigens nog steeds gaande en de NVWA verwacht dat er uiteindelijk op tientallen bedrijven een te hoog gehalte fipronil wordt gevonden in de eieren.

Over de grens

De gevolgen van de fipronil-affaire beperken zich niet tot Nederland. In België is een aantal pluimveebedrijven gesloten, en volgens de FAVV zijn alle besmette eieren uit de handel gehaald. Het is niet bekend om hoeveel bedrijven het gaat. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek weigert het federaal parket verder commentaar.

Het bedrijf waar de fipronil voor het eerst werd ontdekt, controleerde de kwaliteit van de eieren zelf en ontdekte het gif voor de eieren werden verkocht.

In Duitsland zijn er drie bedrijven door Chickfriend behandeld. Daarnaast zijn 900.000 eieren teruggeroepen die geïmporteerd waren uit Nederland. De Duitse voedselautoriteit waarschuwt dat er mogelijk nog vele honderdduizenden eieren meer teruggeroepen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl