De Venezolaanse president Maduro
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse sancties tegen 'dictator' Maduro na 'nepverkiezingen'

De Amerikaanse regering stelt sancties in tegen de Venezolaanse president Maduro. De maatregelen volgen op de omstreden verkiezingen van gisteren voor een raad die de grondwet van het land moet veranderen. Washington spreekt van "nepverkiezingen".

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zet Maduro op een lijst waardoor zijn spaartegoeden in de Verenigde Staten worden bevroren. Ook mogen Amerikanen niet handelen met de socialistische president van Venezuela, die door het Witte Huis een dictator wordt genoemd.

De VS had voor de verkiezingen al gedreigd met extra maatregelen. Minister Mnuchin van Financiën zegt dat er ook sancties kunnen worden opgelegd aan kandidaten die bij de verkiezingen een zetel voor de grondwetgevende raad hebben bemachtigd.

Geen oliesancties

Er zijn geen sancties bekendgemaakt die de handel in olie uit Venezuela kunnen treffen. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat er nog een besluit moet worden genomen over dergelijke maatregelen.

President Maduro liet de Venezolanen gisteren stemmen voor een nieuwe raad die die grondwet moet aanpassen, waardoor de positie van de president zou worden versterkt. Dat zou ten koste gaan van het bestaande parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft. De oppositie boycotte de verkiezingen van gisteren.

Volgens de kiesraad in Venezuela was de opkomst 41,53 procent, maar de oppositie en internationale waarnemers denken dat nog geen 20 procent zijn stem uitbracht.

De verkiezingen gingen gepaard met rellen. Volgens de autoriteiten vielen daarbij zeven doden, maar de oppositie zegt dat ongeveer twaalf mensen omkwamen door het geweld. Een van de slachtoffers was een kandidaat die een zetel hoopte te krijgen in de grondwetgevende vergadering.

De afgelopen maanden kwamen bij protesten tegen de regering-Maduro meer dan honderd mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl