Een vrouw brengt haar stem uit in Caracas
NOS NieuwsAangepast

Kiesraad meldt 'zege' voor Maduro, maar stemlokalen waren leeg

De kiesraad in Venezuela zegt dat meer dan 8 miljoen mensen hebben gestemd voor een raad die president Maduro meer macht moet geven. Maduro liet de Venezolanen stemmen voor een nieuwe raad die de grondwet moet aanpassen, waarmee de positie van de president wordt versterkt.

De oppositie boycotte de verkiezing en kreeg daarvoor veel steun van Venezolanen die de economische malaise meer dan beu zijn. Maar volgens de kiesraad was de opkomst 41,53 procent, ofwel ruim 8 miljoen stemmers. Die opkomst is meer dan het dubbele van wat onafhankelijke waarnemers en de oppositie zeggen. Die schatten het aantal stemmers op 2 tot 3,6 miljoen, oftewel maximaal 18,5 procent." En dat zou een gigantische nederlaag voor Maduro zijn", zegt correspondent Marc Bessems.

Maduro heeft volgens persbureau DPA aangegeven dat het opkomstpercentage een duidelijke steun is voor hem en zijn plannen. Hij heeft ook gezegd dat parlementariërs van de oppositie hun immuniteit kwijtraken en in de gevangenis terechtkomen "voor de misdaden die zij hebben gepleegd".

Maduro in jubelstemming

"De kiesraad is volledig in handen van de president, dus dat opkomstpercentage is misschien niet betrouwbaar", zegt Bessems. "Op sociale media zien we alleen maar lege stemlokalen en journalisten melden dat ook."

De kiesraad heeft niet bekendgemaakt hoeveel blanco stemmen zijn uitgebracht. In Venezuela wordt uit protest ook vaak blanco gestemd. Het opkomstpercentage dat de kiesraad noemt, zal het conflict met de oppositie zeker laten escaleren. De oppositie protesteert al tegen de verkiezing sinds die maanden geleden werd aangekondigd.

Bij ongeregeldheden zijn de afgelopen maanden meer dan honderd mensen omgekomen. Gisteren was de bloedigste dag; toen kwamen volgens de autoriteiten tien mensen om. De oppositie houdt het op zeker zestien doden.

Opnieuw gewelddadige protesten in Venezuela

Verscheidene landen, waaronder de VS en landen in Zuid- en Midden-Amerika, hebben al laten weten dat ze de uitslag niet erkennen en de verkiezing als een illegale daad van Maduro te zien. De VS spreekt van een schijnvertoning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl