Marokkaanse koning verrast met vervroegde troonrede

Aangepast
Koning Mohammed van Marokko houdt zijn troonrede, geflankeerd door zijn zoon en broer Maroc.ma

Tot veler verrassing heeft koning Mohammed van Marokko vanavond al zijn jaarlijkse troonrede uitgesproken. Hij zou dat pas morgen doen op de officiƫle troondag. In zijn toespraak ging hij voor het eerst in het openbaar in op de betogingen en protesten in het Rif-gebied.

Hij begrijpt de woede van de demonstranten, zei de koning, die zich overigens ook nadrukkelijk achter de veiligheidstroepen schaarde. Die kregen een paar keer zware kritiek van activisten over hardhandig optreden tegen betogers, die al maanden aandringen op meer aandacht en investeringen in de Rif.

Betogers klagen over achterstelling van het gebied. Ze willen niet alleen impulsen voor de economie, maar ook onder meer betere gezondheidszorg en onderwijs.

Dat zijn terechte wensen, zei koning Mohammed. Zijn "geliefde volk", zoals hij het bij herhaling noemde, heeft recht op goede scholing en gezondheidszorg. Niet alleen in de Rif, maar in heel Marokko.

Verschuilen

In zijn rede haalde de koning uit naar ambtenaren en overheidsdiensten die te laks zouden zijn geweest. Ook hekelde hij sommige politieke partijen. Die verweet hij opportunisme. "Zodra er een probleem ontstaat, verschuilen ze zich achter het paleis."

Vandaag werd, vermoedelijk in verband met de troonrede, een van de opgepakte activisten vrijgelaten. Het is de zangeres Silya Ziani. Omdat de koning elk jaar ter gelegenheid van troondag gevangenen gratie verleent, wordt in Marokko verwacht dat er meer gedetineerde activisten vrijkomen.

STER Reclame