Dit vliegdekschip zou de waarschuwingsschoten gelost hebben
NOS NieuwsAangepast

Iran: Amerikaanse marine beschiet opnieuw schip

Voor de tweede keer deze week heeft een Amerikaans marineschip waarschuwingsschoten gelost bij een incident met een Iraans schip in de Perzische Golf. Dat schrijft het Iraanse staatspersbureau op basis van een verklaring van de Iraanse strijdkrachten.

Volgens het Iraanse staatspersbureau naderde een Amerikaans vliegdekschip een boorplatform in zee, waar ook een schip van de Iraanse Revolutionaire Garde voer. Dat is een elite-onderdeel van de Iraanse strijdkrachten. De Amerikanen zouden met een helikopter boven de Iraniërs hebben gevlogen. Vervolgens hebben ze waarschuwingsschoten gelost.

Het Iraanse staatspersbureau schrijft dat de Revolutionaire Garde het een provocerende en onprofessionele actie van de Amerikaanse marine noemt. De VS heeft nog niet gereageerd.

Gespannen

Eerder deze week was er ook al een incident tussen de Amerikaanse marine en een schip van de Iraanse Revolutionaire Garde. Toen stelde het Amerikaanse leger dat het Iraanse schip te dichtbij kwam en niet reageerde op het verzoek om afstand te bewaren. Daarop werden ook waarschuwingsschoten gelost.

In de Perzische Golf doen zich vaker gespannen situaties voor met Amerikaanse en Iraanse schepen. Via de wateren in de regio worden grote hoeveelheden olie van het Midden-Oosten vervoerd naar de rest van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl