Google Maps
NOS Nieuws

Amerikaanse marine waarschuwt Iraniërs in straat van Hormuz

Een Amerikaans marineschip heeft gisteren in de Straat van Hormuz waarschuwingsschoten afgevuurd om Iraniërs af te schrikken. Dat gebeurde toen boten van de Iraanse Revolutionaire Garde met hoge snelheid op de torpedojager USS Mahan afkwamen.

Anonieme bronnen bij het Amerikaanse leger zeiden tegen persbureau Reuters dat de Gardisten niet reageerden op pogingen tot contact via de radio. Toen zij de Mahan en twee andere Amerikaanse marineschepen tot op 800 meter waren genaderd, schoten de Amerikanen lichtkogels af. Vanuit een helikopter werd een rookgordijn neergelaten. Daarna werden de waarschuwingsschoten gelost.

Eind augustus deed zich een soortgelijke situatie voor. Toen voeren er ook vier boten af op een Amerikaans schip.

Olie

De Straat van Hormuz is een strategisch belangrijke plek, omdat die de Perzische Golf met de Golf van Oman verbindt. Door de zeestraat worden grote hoeveelheden olie van het Midden-Oosten naar de rest van de wereld vervoerd.

Tijdens zijn campagne zei de toekomstige president van de VS, Donald Trump, dat Iraanse schepen die dergelijke manoeuvres uitvoeren "uit het water zullen worden geschoten". Volgende week vrijdag wordt hij geïnaugureerd als president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl