In 1984 speelden de vrouwen nog voetbal met een viertje, een bal die net een maatje kleiner was dan bij de mannen. Wedstrijden duurden destijds 35 minuten in plaats van 45.

En er was nog nooit een Europees kampioen vrouwenvoetbal gekroond. In dat jaar werd Zweden de eerste Europees kampioen vrouwenvoetbal. Dankzij Pia Sundhage.

Legendarische coach Sundhage hoopt op herhaling van 1984

De huidige bondscoach van de Zweedse voetbalsters is een levende legende. In eigen land, maar ook daarbuiten. Zo sloeg zij tot twee keer toe een uitnodiging af voor een diner in het Witte Huis.

George W. Bush en Barack Obama wilden de introverte Sundhage in het zonnetje zetten vanwege de olympische titels die ze als bondscoach won met de Verenigde Staten in 2008 en 2012. Maar Pia was al vertrokken, terug naar Zweden.

Laatste kunstje

Dit EK wordt het laatste kunstje van de 57-jarige Sundhage, die in 2012 door de FIFA werd verkozen tot coach van het jaar. Na het EK vertrekt ze als bondscoach.

Misschien hadden de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro haar afscheid moeten zijn. Nadat Zweden in de groepsfase met 5-1 had verloren van gastland Brazilië, zag ze haar ploeg wedstrijd na wedstrijd groeien.

Eerst rekende Zweden na strafschoppen af met haar tweede vaderland, de VS. Vervolgens won Zweden ook na strafschoppen van Brazilië. Pas in de finale ging het mis, tegen Duitsland. "Mijn speelsters zijn dus gewend om onder druk te spelen", gaf ze vrijdag maar even aan voor de kwartfinale tegen Nederland.

Evergreen Bob Dylan

Terug in Stockholm werden de Zweedse speelsters geëerd alsof ze wereldkampioen waren geworden. Op het podium nam Sundhage de microfoon. En begon te zingen. The times they are a-changin', de evergreen van Bob Dylan.

Wellicht dacht Pia Sundhage toen al terug aan de jaren tachtig, toen zij als absolute vedette van de Zweedse voetbalvrouwen furore maakte.

Het was niet voor het eerst dat Pia Sundhage zich als zangeres presenteerde. Drie jaar nadat zij haar land naar de eerste Europese titel in de geschiedenis had geschoten, moest zij ook de ster van het EK van 1987 worden.

Geheel in de traditie van ABBA werd een soepel popnummer gecomponeerd voor de Zweedse selectie, waarbij de solo toeviel aan Sundhage.

Sundhage verloor dat jaar met Zweden de EK-finale van Noorwegen, zoals ze ook aan het einde van haar loopbaan in 1995 nog een keer tweede zou worden. Tussendoor pakte ze ook nog eens brons bij het WK in 1991 en het EK van 1989.

Maar de tijden veranderen, weet ook Sundhage. Haar rol als topscorer is inmiddels overgenomen door de 33-jarige Lotta Schelin. Met haar doelpunt tegen Rusland dit EK overtrof Schelin het aantal van Zlatan Ibrahimovic op een eindronde. Ook dat telt in Zweden.

Hoe lang Schelin nog de vedette van Zweden zal zijn, is onduidelijk. Ook bij haar gaan de jaren tellen. Zeker is dat Pia Sundhage na dit EK afscheid neemt.

The times they are a-changin'. Reken maar dat de Zweedse vrouwen hun vedetten een waardig afscheidscadeau willen geven. En dat is niet minder dan met de titel.

Geen countervoetbal

Daarvoor zal eerst Nederland verslagen moeten worden. "We gaan geen countervoetbal spelen. Dat is niet in ons voordeel. We gaan verdedigen zoals we eerder dit toernooi deden. Nederland heeft vier heel sterke aanvalsters. Dat weten mijn verdedigsters", was de legendarische bondscoach duidelijk.

STER reclame