1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachten in Suriname voorgeleid, aanklacht blijft onduidelijk

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De twee Nederlandse broers die afgelopen zondag in Paramaribo werden gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten, zijn gisteren en vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Omdat ze in beperking vastzitten, mogen ze zelfs geen contact hebben met hun advocaten.

Raadsman Raoul Lobo is verbaasd over de handelwijze van de Surinaamse justitie. "Wij hebben onze cliënten nog niet kunnen spreken en weten ook niet op grond waarvan ze vastzitten. Dat vinden wij raar", zei Lobo na de voorgeleiding tegen journalisten. "Wij weten net zo veel als jullie: niets." Hij is daarnaast verbaasd over de eerste voorgeleiding van het tweetal, donderdag. "Daarvan zijn we niet op de hoogte gebracht."

Inmiddels verklaart het Surinaamse OM tegenover de site Starnieuws dat er "voldoende feiten en omstandigheden" zijn die wijzen op betrokkenheid van de twee bij "strafbare feiten met een terroristisch oogmerk". Verder wil het OM er niets over kwijt.

Meer arrestaties

De gearresteerde broers zijn geboren in Nederland en komen uit Den Haag. Ze wonen en werken al geruime tijd in de islamitische slagerij van hun ouders in het centrum van Paramaribo.

De moeder en zus van het tweetal reageerden eerder deze week verbaasd op de aanhouding omdat de twee zich volgens hen altijd tolerant hebben opgesteld naar niet-gelovigen.

Volgens een persbericht dat het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie een dag na de aanhoudingen uitgaf, zijn zondag op verschillende adressen arrestaties verricht. Onder de arrestanten was de vrouw van één van twee Nederlandse verdachten, maar zij is al snel vrijgelaten. Wie er naast dit drietal nog meer zijn aangehouden, hebben de autoriteiten niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl