Rookwolken bij de camping in Bormes-les-Mimosas
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders weer geëvacueerd vanwege bosbrand Zuid-Frankrijk

De grote bosbranden in Zuid-Frankrijk lijken voorlopig niet te stoppen. Vanmiddag werden campings in het kustgebied bij Bormes-les-Mimosas opnieuw geëvacueerd.

"De hele camping is weer leeg", zegt ooggetuige Marieke van Gene, die op Camping du Domaine zit. Ze werd vannacht ook al geëvacueerd en moest halverwege de middag opnieuw vertrekken.

Roos op de camping: kijk, de brand wordt alleen maar groter!

"Mensen in hesjes liepen langs de caravans en tenten om te zeggen dat we moeten gaan. Er was enorm veel rook, er waren sirenes op de camping en er kwamen veel blusvliegtuigen over." Ze is naar een dorpje verderop gelopen. "Met de kinderen zit ik in de schaduw, vlak bij zee."

Echt heel goed ging de evacuatie volgens Van Gene niet. "Het was vrij chaotisch, ieder voor zich. Sommige mensen waren op het strand gaan zonnen, anderen kwamen met tassen het strand op. Ik heb niet het idee dat er veel overzicht is."

Mark Smorenburg zit op dezelfde camping. "Vanochtend vlogen hier heel veel blusvliegtuigen", vertelt hij. "Maar die zijn nu even weg. Er zijn helikopters, met van die waterzakken. Die halen recht voor ons water uit de zee en lozen het dan in het gebied."

De brand die Smorenburg ziet, woedt onder meer op een heuvel waar huizen staan. "Die mensen worden nu allemaal geëvacueerd", ziet hij. "Zij bleven opmerkelijk lang zitten, maar nu hoor je de brandweer toch alerte! schreeuwen, dat ze weg moeten. Er is een huiseigenaar die zijn planten, zijn heg en zijn huis besproeit." Op de camping hoort ook Smorenburg sirenes.

De wind in het gebied is ondertussen grotendeels gaan liggen, merkt Smorenburg. "Dat is een goed teken. De brand verspreidt zich heel langzaam. We kijken naar een heuveltop met allemaal kleine brandjes." Zijn gezin is richting het strand gelopen, zelf staat hij in de buurt van de camping. "Ik sta hier veilig, met de wind in mijn rug." Wel zijn alle wegen in de omgeving nu dicht.

Het vuur bedreigt huizen op de heuvel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl