Beelden vanaf de camping in Bormes-les-Mimosas
NOS NieuwsAangepast

Meer evacuaties bij bosbranden Frankrijk: 'we durven niet te gaan slapen'

Door de grote bosbranden in Zuid-Frankrijk zijn afgelopen nacht ruim 10.000 mensen geëvacueerd. Veel Nederlandse toeristen verlieten in alle haast hun vakantieadres vanwege het vuur, dat zich snel verspreidde. "We durven nu nog steeds niet te gaan slapen", vertelt ooggetuige Marieke van Gene.

Van Gene kampeert met haar gezin op een camping in het kustgebied bij Bormes-les-Mimosas in Zuidoost-Frankrijk. Langs de mediterrane kust en op Corsica woeden al dagen bosbranden.

Honderden brandweermannen zijn ingezet om het vuur onder controle te krijgen. Frankrijk heeft zijn buurlanden gevraagd te helpen bij het bestrijden van de branden.

Hevige bosbranden in Frankrijk

Van Gene hield het nieuws over de branden goed in de gaten, zegt ze. "We zagen in de verte wat rookpluimen, maar echt dichtbij kwam het vuur niet."

Tot vannacht, toen zij en haar gezin rond 03.00 uur werden gewekt door een brandalarm. De campingbeheerders waarschuwden dat het vuur gevaarlijk dichtbij kwam en iedereen de camping moest verlaten.

In Bormes-les-Mimosas brandde afgelopen nacht zeker 600 hectare af. In het gebied, in de buurt van de toeristische kustplaats Saint-Tropez, woeden de hevigste branden.

Door het vuur waren de wegen in de omgeving niet begaanbaar. Alle kampeerders werd geadviseerd zo snel mogelijk naar het strand te lopen. Van Gene: "Achter de bergen bij de camping zagen we de vlammen."

Voor zover bekend zijn er geen toeristen gewond geraakt bij de bosbranden. Wel hebben zich vannacht nog twee Nederlanders gemeld bij alarmcentrale Allianz Global Assistance. In totaal zijn er nu tien meldingen van Nederlandse toeristen binnengekomen.

Daarnaast liepen twaalf brandweermannen verwondingen op en kampen vijftien agenten met ademhalingsproblemen door de rook.

De zon is opgekomen, maar door alle roetdeeltjes die zijn vrijgekomen is het hier nog steeds donker.

Marieke van Gene

Het vuur verspreidt zich zo snel door de droogte en de sterke wind in Zuidoost-Frankrijk. "De afgelopen dagen waaide het zo hard, dat we nauwelijks voor onze caravan konden zitten."

Van Gene en haar gezin zijn inmiddels terug op de camping, maar of ze daar ook kunnen blijven was eerst nog onduidelijk. "We zien regelmatig blusvliegtuigen overvliegen. De zon is opgekomen, maar door alle roetdeeltjes die zijn vrijgekomen is het hier nog steeds donker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl