NOS NieuwsAangepast

Dekker: inspectie gaat islamitische school goed in gaten houden

De Inspectie van het Onderwijs gaat de komst van een islamitische middelbare school in Amsterdam scherp in de gaten houden, zegt demissionair staatssecretaris Dekker. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Raad van State, die vandaag besloot dat Dekker de komst van het Cornelius Haga Lyceum na een jarenlange discussie mogelijk moet maken. De school wil op 1 augustus, dus over zes dagen, van start gaan.

Dekker noemt de uitspraak van de raad frustrerend. "Ik heb nog altijd weinig vertrouwen in dit bestuur. Ik vind het dan ook frustrerend dat deze school nu kan starten. De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid", zegt hij.

Hij heeft de inspectie gevraagd om "meteen in de gaten te houden of deze school voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen voor het onderwijs. Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven."

Dekker en de gemeente Amsterdam hebben de komst van de school jaren tegengehouden. Mede op basis van een pro-IS-Facebookbericht van een oud-bestuurslid van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) zijn ze bang dat de instelling leerlingen zich van de maatschappij laat afkeren. De Raad van State veegde de bezwaren vandaag echter van tafel.

Oproep

Toch roept staatssecretaris Dekker ouders nog steeds op om goed na te denken of zij hun kind op deze school willen inschrijven. "We moeten er alles aan doen om te zorgen dat kinderen het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben en dat ze leren wat het betekent om deel uit te maken van onze Nederlandse samenleving".

"We hebben nu een juridische uitspraak over wat voorafgaand aan de stichting van een school kan en mag. Tegelijkertijd strookt dat niet met wat er in mijn ogen maatschappelijk gezien wenselijk is. Daarom ga ik verkennen hoe we er in de toekomst voor kunnen zorgen dat er voldoende vertrouwen in de kwaliteit is, voordat een nieuwe school begint", aldus Dekker.

'Gebouw niet geschikt'

De SIO schrijft in een reactie dat het Cornelius Haga Lyceum vanaf 1 augustus definitief wordt bekostigd en dan dus hoe dan ook van start gaat. De stichting spreekt van een finaal oordeel "na een juridische uitputtingsslag van zes jaar en 27 procedures".

De stichting zegt nog geen geschikt gebouw ter beschikking te hebben voor de lessen. De gemeente heeft een locatie beschikbaar gesteld vlak bij station Amsterdam Slotervaart. Daar wordt een tijdelijke school gebouwd met gekleurde containers.

De gemeente Amsterdam zegt dat het op zo'n korte termijn niet mogelijk is om een al bestaand gebouw te vinden voor de school en benadrukt dat nieuwe scholen wel vaker beginnen op een tijdelijke locatie als deze.

Toch gaat de SIO er niet mee akkoord. "Een containerpark op een industrieterrein is niet geschikt te noemen". Als de gemeente niet met iets anders komt, stapt de stichting naar de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl