Leerlingen bij het in 2010 gesloten Islamitisch College Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris moet tweede islamitische school mogelijk maken

Demissionair staatssecretaris Dekker moet een tweede middelbare islamitische school in Nederland toestaan en daarmee bekostigen, oordeelt de Raad van State. Hij moet het besluit voor 1 augustus bekrachtigen.

De gemeente Amsterdam en het ministerie houden de financiering van de school al jaren tegen. Belangrijkste reden daarvoor is een Facebook-bericht van een paar jaar geleden van een van de ex-bestuursleden van de school, die in dat bericht IS steunde. Hij legde zijn functie wel neer, maar Dekker nam het de bestuursleden kwalijk dat ze in het openbaar geen afstand zouden hebben genomen van die uitspraak. Ook zouden ze hebben geweigerd mee te werken aan een onderzoek van de Onderwijsinspectie.

Wel afstand genomen

De Raad van State stelt dat het huidige bestuur wel degelijk afstand heeft genomen van de uitlatingen over IS. Ook is de Onderwijsinspectie nooit formeel een onderzoek begonnen. Daarom is er volgens de Raad van State geen gegronde reden om de komst van de school te weigeren.

Er is nu haast bij: omdat het bestuur al in 2011 de aanvraag van de oprichting indiende, moeten de lessen uiterlijk aankomend schooljaar beginnen. Het is nog niet duidelijk hoe ver de voorbereidingen gevorderd zijn. De gemeente Amsterdam heeft al laten weten dat er een gebouw beschikbaar is.

Dit bestuur staat met de rug naar de samenleving.

Wethouder Kukenheim

Wethouder Kukenheim van Amsterdam is tegelijkertijd niet blij met de uitspraak. "Ik heb nog steeds zorgen over dit bestuur", zegt ze. "Voor kinderen is het belangrijk dat ook een islamitische school goed onderwijs biedt, met een sterk verhaal op burgerschap. Zodat kinderen leren over hun islamitische achtergrond, in de context van de Amsterdamse en Nederlandse samenleving. Dit bestuur staat met de rug naar de samenleving, in plaats van dat het met een open blik islamitische kinderen goed onderwijs biedt."

Amsterdam had tot 2010 wel een islamitische middelbare school, het Islamitisch College Amsterdam. Die werd in dat jaar gesloten omdat de kwaliteit van het onderwijs tekortschoot.

In Nederland is nu nog één islamitische middelbare school, het Avicenna College in Rotterdam. Dat is opvolger van het eveneens islamitische Ibn Ghaldoun. Die school ging failliet toen de overheid de subsidie aan de school staakte wegens misstanden. Zo was de financiële administratie niet op orde, de kwaliteit van het onderwijs niet goed en kwam de school in opspraak door grootschalige examenfraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl