NOS NieuwsAangepast

Cel- en taakstraf voor Ibn Ghaldoun

De drie hoofdverdachten van de fraudezaak op de Ibn Ghaldoun-school zijn veroordeeld tot een maand gevangenisstraf en werkstraffen van 170 uur. Zij hoeven niet de cel in, omdat ze al zo'n dertig dagen in voorarrest hebben gezeten.

Zes andere verdachten kregen lagere straffen, variërend van een week gevangenisstraf met 150 uur werkstraf tot alleen een werkstraf van 130 uur. Van de twee minderjarige verdachten kreeg er een 60 uur taakstraf, de ander kreeg geen straf.

Tegen de hoofdverdachten waren celstraffen van drie maanden geëist, grotendeels voorwaardelijk, en werkstraffen tot 240 uur. Tegen de andere verdachten waren werkstraffen geëist.

Dakraam

In de zaak stonden negen mannen en twee vrouwen terecht. Acht van hen deden vorig jaar eindexamen op de school; de anderen zijn een zusje, een broer en een neef.

Zij wisten vorig jaar via het dakraam, dat niet op slot was, de school binnen te komen. Daar stalen ze de opgaven van 27 eindexamens.

De opgaven werden in vijf tassen naar buiten gesleept. De groep zocht vervolgens een rustige plek, kopieerde de opgaven en zette ze op een usb-stick.

Daarna werden de examenopgaven via internet verspreid; ze kwamen bij zo n 150 leerlingen terecht. Ze werden verkocht voor bedragen tussen de 50 en 250 euro.

"Geen spiekbriefje 3.0"

De diefstal zorgde voor onrust onder eindexamenkandidaten in het hele land. Leerlingen wisten lange tijd niet of hun examens geldig waren. 17.000 leerlingen moesten opnieuw examen Frans doen.

De rechter denkt dat dat niet de intentie was. "Onze conclusie is dan ook dat het door de verdachten allemaal niet zo bedoeld was en dat het hen ver boven het hoofd is gegroeid."

Maar dat betekent niet dat de zaak moet worden gezien als "een uit de hand gelopen kwajongensstreek, of een spiekbriefje 3.0", zei de rechter. "De verdachten zijn slim genoeg om te kunnen bedenken dat dit alles uit kon komen en dat dit dan grote gevolgen zou kunnen hebben."

Emotioneel

Tijdens het proces, dat vijf dagen duurde, ging het er soms emotioneel aan toe. Verdachte Anass leek zijn verhaal graag te vertellen, hij lachte af en toe. Hij was blij toen hij de examens in handen had, zei hij.

Safae, die het plan volgens het OM bedacht, praatte weinig en huilde veel. Ze zei dat ze veel spijt heeft. Anass en Safae kregen ruzie in de rechtszaal.

De examenfraude op de Ibn Ghaldoun-school was de grootste examenfraude uit de Nederlandse geschiedenis. De school is inmiddels failliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl