Balkons in heel Nederland werden afgesloten en afgeschermd omdat ze konden instorten.
NOS NieuwsAangepast

Corporaties Limburg zijn miljoenen kwijt aan 3000 onveilige balkons

Meer dan 3000 balkons en galerijen van flats in Limburg zijn de afgelopen jaren onveilig bevonden. Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger. De afgekeurde onderdelen worden verstevigd, vervangen of gesloopt.

Limburgse woningcorporaties hebben al ruim zeven miljoen euro in hersteloperaties gestoken. Volgens De Limburger komt het totaalbedrag voor de corporaties in de provincie uit op minimaal 10 miljoen euro.

Particulieren met een koopflat hebben ook veel kosten. Volgens de Limburgse krant hebben de Verenigingen van Eigenaren meer moeite met het herstellen omdat zij minder geld en expertise bezitten.

Afgesloten balkons

In 2011 stortten vijf galerijvloeren van een flat in Leeuwarden in. Oorzaak was dat de constructie over de hele breedte was doorgeroest. Naar aanleiding van dat incident werd het voor alle eigenaren van galerijflats die voor 1975 zijn gebouwd verplicht om voor 1 juli 2017 onderzoek te laten doen naar de galerijen en naar 'uitkragende balkons'. Uitkragend betekent dat de verdiepingsvloer naar buiten doorloopt in een balkon of galerij.

Dit leidde er in de afgelopen jaren toe dat er door het hele land balkons werden afgekeurd. In Venlo mochten bewoners maandenlang hun balkon niet op, omdat dat gerepareerd moest worden. Vorige maand werden tientallen balkons in Cuijk gebarricadeerd om te voorkomen dat mensen met het mooie weer hun onveilig bevonden balkon op zouden gaan. In Leeuwarden gingen vorig jaar honderden balkons dicht omdat die konden doorbuigen door een constructiefout.

Landelijke cijfers

In Limburg zijn bijna 200 complexen van woningcorporaties onderzocht. Daarvan voldeden er ruim dertig niet aan de eisen. Bij de onderzoeken die tot april in Friesland waren uitgevoerd bleek dat een op de drie balkons of galerijen onveilig was, schrijft Omrop Fryslân.

Hoeveel balkons en galerijen er landelijk zijn afgekeurd is niet bekend. Gemeenten houden toezicht op de uitvoering van de onderzoeksplicht. Cijfers hierover zijn daardoor niet bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

De branchevereniging van woningcorporaties Aedes heeft een enquête gehouden onder de corporaties. Ze zeggen dat ze de verplichte onderzoeken hebben uitgevoerd. Een groot deel zegt dat ze ook de balkons van portiekwoningen, die niet verplicht onderzocht hoefden te worden, hebben geïnspecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl