De balkons in Breda zijn eerder deze week uit voorzorg afgezet met hekken
NOS NieuwsAangepast

Balkons Venlo al maanden afgesloten

Bewoners van 24 appartementen in Venlo mogen al maanden hun balkon niet meer op, omdat de balkons mogelijk gerepareerd moeten worden. Volgens de gemeente is de veiligheid niet in het geding en zijn de maatregelen puur preventief.

Het probleem zit in de diepte van de wapening van de balkons, die stammen uit de jaren 60. Die diepte zou niet overal voldoen aan de hedendaagse normen. De inspectie en eventuele reparatie moeten worden uitgevoerd door de verenigingen van eigenaren (vve) van de betrokken flats.

Honderden andere balkons in dezelfde wijk in Venlo zijn ook afgesloten geweest, maar na inspectie en eventuele reparatie weer vrijgegeven.

Onderzoek

In 2011 stortte een galerijvloer in bij een flat in Leeuwarden. Naar aanleiding daarvan moeten de eigenaren van alle galerijflats in Nederland voor 1 juli onderzoek doen naar de veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. Deze verplichting geldt alleen voor galerijflats, maar de meeste woningcorporaties hebben ook de balkons van andere flats uit de jaren 50 en 60 meegenomen.

Directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland zegt dat er bij veel flats sprake is van achterstallig onderhoud: "Ik maak me geen zorgen over de woningen van corporaties, maar over woningen die door vve's beheerd worden: die vve's zijn vaak lakser in onderhoud. In Nederland staan meer dan 1000 complexen uit de jaren 50 en 60 met buitenhangende galerijen en balkons en die zijn allemaal toe aan onderhoud."

Breda

Dinsdag werden 320 balkons in Breda per direct afgesloten, omdat ze levensgevaarlijk zijn. De vloeren van de betonnen balkonvloeren zijn niet meer stevig genoeg.

De balkons van de woningen in Breda zijn gisteren gestut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl