Hulpdiensten aan het werk in de grot Track 88

De smeulende brand in de mergelgrotten van de Cannerberg bij Maastricht wordt vanaf morgen anders aangepakt. De brandweer gaat het hooi uit de grotten halen en buiten blussen.

Eerder was het nog het plan om de brand gecontroleerd uit te laten branden, maar volgens 1Limburg duurt dat lang en zitten omwonenden al die tijd in de rook. Daarom is nu besloten het smeulende hooi uit de grot te halen.

Dat wordt gedaan door brandweerlieden met persluchtmaskers. Een speciale beschermconstructie moet ze behoeden voor het instorten van de gangen. Met een grijper wordt het hooi in de gangen uit elkaar gehaald en naar buiten gebracht. Daar wordt het vervolgens geblust.

Nog dagen blussen

Het blussen duurt op deze manier waarschijnlijk enkele dagen, verwacht de brandweer. Het laten uitbranden in de grotten zou wel twee of drie weken gaan duren.

Tijdens het blussen kan de rook- en stankoverlast toenemen. De brandweer vraagt omwonenden ramen en deuren gesloten te houden.

De brand in de honderden kuub hooi en stro woedt sinds afgelopen donderdag. Pogingen het vuur te blussen mislukten tot nog toe door instortingsgevaar en koolmonoxide.

STER reclame