L1
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Robot verkent grotbrand Maastricht

De brandweer heeft de brandende grotten bij Maastricht verkend met een robot. De hooi- en stro-opslag die donderdag in brand vloog brandt niet meer, maar smeult vooral.

Met de warmtecamera is vastgesteld dat de temperatuur in de grot niet zo hoog is als gedacht. Er is wel nog veel risico op loslatende stukken mergel. Gisteren besloten de hulpverleners om te stoppen met blussen vanwege de gevaarlijke situatie.

Koolmonoxide

Er zou naast rook ook koolmonoxide in de grotten zijn vrijgekomen. De brandweer heeft bezoekers gewaarschuwd om de komende weken de grotten niet in te gaan. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de lucht in de grotten.

Het RIVM adviseert mensen nog wel om uit de buurt van de rook te blijven, want bij langdurige blootstelling kunnen er irritaties ontstaan.

Aangestoken

Omwonenden krijgen van de brandweer schermen bij hun huis. Volgens de regionale nieuwssite 1Limburg komt er verneveling van water uit de schermen, die de huizen moet beschermen tegen rook.

Met de nieuwe informatie gaat de brandweer bepalen of het toch mogelijk is om het vuur te bereiken en te blussen.

Er werden na het uitbreken van de brand twee verdachten opgepakt op verdenking van brandstichting. Zij zijn inmiddels weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl