Michiel van Beers

In Kanaleneiland in Utrecht is vanochtend jacht gemaakt drie verdachten die vannacht zijn gecrasht na een politieachtervolging. Daarbij zijn een politiehelikopter en tientallen politieauto's ingezet. Er is niemand aangehouden.

De inzittenden van de auto hebben in Wesel in Duitsland een plofkraak gepleegd, zegt de politie. Na een lange achtervolging op de A12 zijn ze naar de Utrechtse wijk Kanaleneiland gevlucht. Tegen RTV Utrecht zeggen getuigen dat een deel van de woonwijk hermetisch werd afgesloten door agenten.

De auto crashte op een rotonde, waarna de drie mannen op de vlucht sloegen. Experts van de politie hebben de auto onderzocht en hebben geen springstoffen aangetroffen.

Het buurtonderzoek is afgerond, maar het onderzoek gaat nog volop door, benadrukt een woordvoerder van de politie. In de auto wordt gekeken of er sporen zijn die leiden naar de verdachten. Ook is er overleg met de collega's in Duitsland en worden de feiten van de kraak vergeleken met eerdere plofkraken.

Of er een buit in de auto lag, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. Op Twitter klaagden omwonenden vanochtend over het lawaai van de sirenes van de helikopter en de vele politieauto's.

Het zou kunnen dat de criminelen in Kanaleneiland wonen, zegt de politie. Geregeld plegen criminelen uit Nederland plofkraken in Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens. Doordat ze vaak een Audi gebruiken om te vluchten, hebben ze in de media de bijnaam 'de Audi-bende' gekregen. De Duitse en Nederlandse politie werken intensief samen om de criminelen aan te pakken.

Volgens de Nederlandse politie gaat het om een groep van tussen de 160 en 200 jongeren. De meesten zijn van Noord-Afrikaanse afkomst. Ze zijn bijna allemaal tussen de 20 en 30 jaar oud en ze komen uit de Randstad, ze wonen vooral in Utrecht en Amsterdam.

Afgelopen maart kwam een crimineel om het leven toen zijn auto frontaal tegen een vrachtwagen botste na een plofkraak in het Duitse Meppen. Een maand daarvoor kwamen twee Nederlanders om het leven na een inbraak in een telefoonwinkel in Uerdingen, vlak bij Venlo.

STER reclame