EPA
NOS Nieuws

Nederlandse bende verantwoordelijk voor forse toename plofkraken Duitsland

De Duitse politie houdt een bende van zo'n 250 Marokkaanse Nederlanders verantwoordelijk voor een toename van het aantal plofkraken in Duitsland. In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, die grenzen aan Nederland, zijn dit jaar al meer dan 100 plofkraken gepleegd. Dat is meer dan in heel 2015.

In Noordrijn-Westfalen waren dit jaar tot nu toe 80 plofkraken, in 2015 waren dat er 67. In Nedersaksen zijn dit jaar 28 banken op die manier overvallen. Dat zijn er nu al drie meer dan vorig jaar. In 2013 waren in die deelstaat slechts zes plofkraken.

De daders vullen geldautomaten met gas en laten ze daarna ontploffen. De schade loopt in de miljoenen euro's.

Lege handen

De vermoedelijke daders uit Nederland staan bekend als de 'Audi-bende'. Na de overvallen rijden ze in Audi's met grote snelheid richting de Nederlandse grens. Daarbij zijn in de afgelopen maanden meerdere daders overleden. Om de bende te bestrijden, is een speciale onderzoekseenheid opgericht door de Duitse justitie.

De leden van de bende komen volgens de politie uit de regio Utrecht en Amsterdam en hebben een Marokkaanse achtergrond. Ze zijn uitgeweken naar Duitsland omdat de beveiliging van geldautomaten in Nederland beter is. De Duitse politie benadrukt dat de daders vaak met lege handen thuiskomen omdat de banken meer preventiemaatregelen treffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl