Door MH370-zoektocht werd 'Mount Everest' in de zee ontdekt
Op 8 maart 2014 verdween de Boeing 777 met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines van de radar. Het is nog altijd een van de grootste mysteries in de luchtvaartgeschiedenis wat er met het toestel, met aan boord 239 mensen, is gebeurd. Het werd nooit teruggevonden, maar de zoektocht naar het vliegtuig leverde wel een schat aan informatie op over de bodem van de Indische Oceaan.
120.000 vierkante kilometer van een van de meest afgelegen delen van de Indische Oceaan werd door de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro en het Australische Transport Safety Bureau in kaart gebracht met zeer geavanceerde sonarapparatuur. Hoe dat in zijn werk ging zie je in het volgende filmpje:
Tot nu toe was er weinig bekend over dit gebied. Slechts 10 tot 15 procent van alle oceanen op aarde is in kaart gebracht. Eigenlijk weten we nog meer over Mars dan over oceaanbodem.
In het zoekgebied voor Australië bleken kilometers onder het wateroppervlak bergen te liggen die hoger zijn dan de Mount Everest, kilometers wijde, diepe valleien, vulkanen en breukzones. Een waar feest voor geologen.
Verder werd ontdekt dat de zeebodem in sommige delen van het zoekgebied meer dan 40 miljoen jaar oud is en kon het soort bodem, rotsachtig of zacht, worden vastgelegd.
Ook werd een aantal scheepswrakken ontdekt en wat losse voorwerpen zoals een walvisbeen, een oliedrum en een lange scheepskabel.
De onderzoeksgegevens worden nu verwerkt in kaarten voor bijvoorbeeld Google Maps. Vissers kunnen die gebruiken om te bepalen waar ze het best op tonijn kunnen gaan vissen. Deze vissen zwemmen graag bij onderzeese bergtoppen omdat daar veel plankton is.
Nu bekend is waar de bergen liggen op de zeebodem kan die informatie gebruikt worden voor het voorspellen van de gevolgen van een tsunami. Ook voor het maken van klimaatmodellen zijn de gegevens waardevol.
Brokstukken
Twee jaar lang werd zonder resultaat gezocht naar de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines. Wel spoelden enkele brokstukken aan op het Franse eiland La Réunion en het Afrikaanse continent. In januari is de zoektocht beëindigd.