Het scheepswrak op bodem van de Indische Oceaan

Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw

Bij de zoektocht naar het vliegtuig van Malaysia Airlines dat bijna twee jaar geleden van de radar verdween, is het onderzoeksteam op een scheepswrak gestuit. Het schip dateert waarschijnlijk uit de 19e eeuw. Het team zoekt met onderzoekschip Havila Harmony een groot deel van de Indische Oceaan af naar brokstukken.

Het wrak werd vorige maand ontdekt en is nu met sonartechnologie gefotografeerd. "Volgens Australische deskundigen gaat het om een schip uit de 19e eeuw", zegt Rob Luijnenburg van Fugro. Dit Nederlandse bodemonderzoeksbedrijf speurt mee met drie schepen. In mei vorig jaar stuitte het team ook al op een scheepswrak.

De Havila Harmony zoekt naar overblijfselen van het toestel

Het toestel met 239 passagiers verdween op 8 maart 2014 toen het onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking. Vorig jaar werd een onderdeel van een van de vleugels van de Boeing 777 gevonden op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan.

Einde zoektocht

Als het hele gebied is afgezocht, stopt de operatie. "Dat punt is waarschijnlijk in juli bereikt", zegt Luijenburg. Op dit moment is 80.000 van de 120.000 vierkante kilometer bekeken. "Hoe lang blijf je zoeken", vraagt Luijnenburg zich af. "Probleem is dat het een verschrikkelijk moeilijke beslissing is om ermee te stoppen. Zeker ook met betrekking tot de nabestaanden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl