De ouders van Charlie, zittend voor een spandoek Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Ouders baby Charlie stoppen met rechtszaak: 'het is te laat'

De ouders van de doodzieke Britse baby Charlie staken hun juridische strijd over de toekomst van hun kind. Ze wilden dat het kindje een experimentele behandeling zou ondergaan in de Verenigde Staten.

Volgens de advocaat van Chris Gard en Connie Yates heeft het jongetje van 11 maanden niet lang meer te leven. Daarom is er geen tijd meer voor hem om een speciale behandeling in de VS te krijgen.

Het kindje wordt in leven gehouden door medische apparaten. "Het is te laat voor Charlie", zei de raadsman voor het High Court in Londen. "Het leed is geschied."

De moeder van Charlie zei dat haar zoontje een normaal leven had kunnen leiden als hij eerder was behandeld.

De ouders gaan met het Londense ziekenhuis waar de baby ligt in gesprek over zijn toekomst. Ze willen genieten van de korte tijd die ze nog met hem hebben, zei hun advocaat.

Laatste kans

De zaak voor het Britse hof was de laatste kans voor Charlies ouders om hun punt te maken. Ze waren ervan overtuigd dat de gezondheid van hun zoontje zou verbeteren als hij een speciale behandeling zou ondergaan.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en een lagere Britse rechter bepaalden eerder dat de artsen de medische apparaten die de baby in leven houden, uit mogen zetten.

Het Europees Hof beriep zich daarbij op het oordeel van de artsen van Charlie, die stellen dat het kind waarschijnlijk constant pijn heeft en lijdt. De ouders van de baby spreken dat tegen.

STER reclame