Ismail Ilgun (links) met zijn vrienden
NOS NieuwsAangepast

'Treitervlogger' Ilgun niet vervolgd, moet wel excuusvlog maken

Ismail Ilgun (20) uit Zaandam wordt niet vervolgd vanwege zijn vlogs over de wijk Poelenburg. Wel moet hij van het Openbaar Ministerie in gesprek gaan met mensen die zich door hem beledigd voelen. Ook moet hij een excuusvlog maken voor de inwoners van Poelenburg.

De Turkse Nederlander Ilgun en een groep jongeren uit de wijk in Zaandam kwamen vorig jaar negatief in het nieuws omdat ze overlast veroorzaakten. De groep beledigde en intimideerde inwoners en agenten. 'Treitervlogger' Ilgun filmde de gebeurtenissen in de wijk en zette de video's op YouTube.

Het OM verwijt hem opruiing, belediging van het openbaar gezag en het opzettelijk aantasten van iemands goede naam. Omdat Ilgun publiekelijk spijt heeft betuigd, hoeft hij niet voor de rechter te verschijnen.

Zaak gesloten

Volgens het OM speelt ook de leeftijd van de Turkse Nederlander mee. In het besluit is verder meegenomen dat Ilgun niet is teruggevallen in strafbaar gedrag. Hij maakte het afgelopen jaar onder meer een reeks mini-documentaires voor het AD. Ook ging hij op eigen initiatief in gesprek met de wijkagent.

Als hij voor september gesprekken heeft gevoerd en een excuusvlog heeft gemaakt, wordt de zaak tegen hem gesloten.

Arrestatie

Ilgun werd vorig jaar september gearresteerd en zat toen enkele dagen vast. De politie doorzocht destijds zijn huis en nam zijn camera en andere apparatuur in beslag.

Ook drie vrienden van de vlogger werden toen opgepakt. De jongeren hebben een gebiedsverbod gekregen voor de omgeving van het winkelcentrum. Na deze maatregel is volgens het OM de overlast in de wijk Poelenburg afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl