Ophef over minidocumentaires treitervlogger Ismail voor het AD
Kennen jullie hem nog? Ismail Ilgun, ook wel de treitervlogger genoemd, kwam een aantal maanden geleden negatief in het nieuws door zijn vlogs over de Zaanse achterstandswijk Poelenburg. Vandaag werd bekend dat de 19-jarige Zaandammer een reeks mini-documentaires voor het AD heeft gemaakt, die op de website zullen verschijnen.
En dat vinden veel mensen niet kunnen. Op sociale media wordt gediscussieerd over de keuze van de krant. Ismail en hoofdredacteur Hans Nijenhuis waren te gast in De Wereld Draait Door om over het nieuwe project Achter Buurten te praten.
Nijenhuis zei dat hij achter de documentaires staat omdat ze het beeld van de straat goed laten zien. Dat kan Ismail als de beste, omdat hij ook 'van de straat' is. "Als ik een snackbar in zou lopen met een camera zou ik er meteen uit worden gegooid", zegt Nijenhuis. "Door de persoon die Ismail is, komt hij overal binnen en nemen jongens hem snel al mee."
Niet iedereen vindt dat een logische redenering:
Ismail liet al eerder in een interview met het AD weten waarom hij heeft gekozen voor de samenwerking met de krant. Hij zei zich nu juist te willen richten op positiviteit. Hij is gestopt met de filmpjes waarmee hij beroemd werd en waardoor Rutte hem "tuig van de richel" noemde.
"Niemand hoeft het te geloven. Maar je moet me ook niet aanvallen. Want wat wil je? Dat ik doorga zoals ik deed? Of dat ik iets goeds wil? (...) Ik ben een lieve, rustige jongen die geen kwaad wil", zei hij tegen het AD.
In De Wereld Draait Door zei hij te hopen jongeren te bereiken. "Als ik jongeren kan laten zien dat zij ook een kans hebben om dit te doen, dan is dat toch goed?"
Onder het interview met Ismail was ook al meteen een reactie van hoofdredacteur Hans Nijenhuis te lezen. "Waarom gaat het AD in zee met een voormalige treitervlogger?", is de kop van de reactie.
"Ismail Ilgun heeft een bijzonder talent en deze documentaire is interessante journalistiek. In 20 minuten krijgen we een rondleiding door een wijk zoals we die zelf niet snel zouden zien, al is het maar omdat de aanwezigheid van een gewone journalist de situatie zou veranderen", zegt Nijenhuis.
In De Wereld Draait Door ging hij daar nog verder op in. "Wij als het AD zeggen dat we een krant van de gewone mens zijn. Maar we bereiken de gewone mens soms niet meer." Hij denkt dat met deze documentaires wel te bereiken.
Jongens halen in hun jeugd soms rottigheid uit. Zelf was ik negen toen ik stuiterballen bij de HEMA pikte.
De krant keurt het niet goed of af wat er wordt getoond, gaat hij verder. "Maar we willen het wel laten zien. Dat is waar journalistiek voor is: tonen wat er gebeurt. Of het nu mooi is, pijnlijk of vreemd."
Nijenhuis zegt juist met deze documentaires te hopen "het tuig van de richel te halen". Hij vergelijkt dat 'tuig' met zichzelf. "Jongens halen in hun jeugd soms rottigheid uit. Zelf was ik negen toen ik stuiterballen bij de HEMA pikte. Ben er ook wel eens voor gepakt."
Tweede kans
De hoofdredacteur geeft met de documentaires Ismail een tweede kans. "Hij is gek van filmen, maar begon zijn carrière met een misstap. Hij wil dat nu rechtzetten."
En wie weet stuurt het AD de documentaires van Ismail wel volgend jaar als nominatie naar de organisatie van journalistieke prijs De Tegel, zegt hij. "We werken voor onze lezers, maar dat wil niet zeggen dat we nooit eens iets anders mogen doen."
Veel reacties
Er wordt veel gepraat op Twitter over de nieuwe medewerker van het AD en de verantwoording van Nijenhuis hiervoor. Metro-columnist Ebru Umar zegt Ismail te verafschuwen. "Je moeder had kinderloos moeten blijven", tweet ze.
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC, was ook te gast bij De Wereld Draait Door. Hij zegt dat hij de documentaires met belangstelling gaat kijken. "Ik ben nog een beetje bang dat nu de treitervlogger opeens de journalist van de achterbuurt wordt. Ik zou bang zijn dat hij me een heel eenzijdig beeld laat zien."
Ook positiviteit
Maar er zijn ook mensen die positief zijn over de zaak. Zo noemde Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, de keuze een "briljante zet". "Dit heeft te maken met de manier hoe journalistiek aan het veranderen is", zei hij in het Radio 1-programma Het Mediaforum.
Ook staat een aantal mensen Ismail bij op Twitter: 'geef hem een tweede kans' is daarbij vooral de boodschap.