Grondpersoneel van KLM aan het werk op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

OR KLM 'verbijsterd' over nieuwe afspraken Air France

De ondernemingsraad van de KLM is verbijsterd over de nieuwste afspraken die afgelopen week in Parijs zijn gemaakt met de nieuwe prijsvechter van Air France, Joon. Die zouden niet in het belang zijn van de Nederlandse tak van Air France-KLM.

"Wij kijken er met argusogen naar", erkent Jan-Willem van Dijk, voorzitter van de OR van de KLM. Met Joon wil Air France de zogenoemde productiebalans tussen Air France en KLM meer in evenwicht brengen. Zoals bekend presteert KLM al jaren veel beter dan de Franse maatschappij en volgens de topman van de luchtvaartcombinatie is dat een 'ongezonde situatie'.

Joon moet Europese vluchten gaan uitvoeren en de concurrentie aangaan met maatschappijen uit het Midden-Oosten. Volgens Parijs zal Joon geen belemmering vormen voor de groei van KLM.

Toch zijn er grote twijfels of Joon succesvol wordt. Van Dijk daarover: "Als Joon niet slaagt in de opzet, hoeven de piloten geen geld in te leveren. Sterker nog, ze zouden meer geld krijgen, hoorde ik deze week in Parijs. Dan wordt AF-KLM als geheel dus nog duurder en raken we nog verder van huis."

Sceptisch

De OR van de KLM is al langer sceptisch over het huwelijk tussen AF en KLM. Afgelopen week nog lekte via de NOS een intern AF-KLM-rapport uit waaruit bleek dat tientallen leidinggevenden binnen de luchtvaartcombinatie toegeven dat de samenwerking zo stroef verloopt en hardop twijfelen aan 'de houdbaarheid van AF-KLM'.

Van Dijk: "Het gaat wel erg slecht ja. Toen wij 13 jaar geleden samengingen, waren we de tweede luchtvaartgroep ter wereld. We zijn nu al afgezakt naar plek acht (KLM groeit wel, maar AF krimpt alleen maar) en die concurrentie is zo hevig, we zakken alleen maar verder."

Ongelukkig huwelijk

Moet dit 'ongelukkige huwelijk' niet gewoon ontbonden worden? "Nou, ik denk meer aan een soort lat-relatie", zegt Van Dijk. "Samen doen wat je samen kunt doen, en voor de rest solo opereren."

Het zit volgens hem niet in de cultuurverschillen. Van Dijk: "Nee, het zit veel dieper. Het gaat over zeggenschap en verdeling van macht. Dát laat de combinatie nu piepen en kraken."

Kwartaalcijfers

Hoe het momenteel met de combinatie AF-KLM gaat, en wat de prestaties van AF en KLM afzonderlijk zijn, zal vrijdag blijken. Dan komen de nieuwste kwartaalcijfers naar buiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl