Harm Fitié en zijn vriendin in Nederland NOS/Harm Fitié

Lagere straf voor Nederlander in Chinese cel

time icon Aangepast

De Nederlander Harm Fitié, die in China vastzit voor de dood van zijn Chinese buurman, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Dat is een aanzienlijk lagere straf dan de rechtbank hem eerder had opgelegd. Fitié zat een straf van twaalf jaar uit, maar komt nu in november 2019 vrij.

Fitié zit al ruim twee jaar in een Chinese cel omdat hij zijn buurman van het dak zou hebben geduwd. De Nederlander zegt dat de man dronken was en zijn evenwicht verloor.

De rechters in hoger beroep denken dat Fitié wel degelijk is betrokken bij de dood van de man. Dat hij hem na de val heeft gereanimeerd, wordt door de Chinezen gezien als een teken van schuld en berouw. De straf valt toch lager uit, omdat hij is veroordeeld voor nalatigheid en niet voor dood door schuld.

'Op mijn verzoek om hem even te mogen knuffelen werd negatief gereageerd' Alex Fitié

De vriendin van Fitié heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak. Fitiés vader is wel opgelucht, al had hij liever gezien dat zijn zoon meteen vrij zou komen. "Het is natuurlijk wel een teleurstelling dat iemand die duidelijk onschuldig is, toch 4,5 jaar cel krijgt", zegt Alex Fitié in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Fitié is zijn zoon meer teleurgesteld in de uitspraak dan hijzelf. "Maar hij zit weer boordevol met plannen voor de toekomst."

Hij heeft zijn zoon na de uitspraak even gezien, maar hij mocht hem niet in de armen sluiten. "Achter glas mocht ik even met hem praten. Op mijn verzoek om hem even te mogen knuffelen werd negatief gereageerd."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Harm had verwacht dat de straf lager zou uitvallen'

Bij de uitspraak waren ook drie medewerkers van de Nederlandse ambassade. Uit onderzoek in opdracht van Buitenlandse Zaken bleek eerder dat er fouten waren gemaakt in Fitiés zaak. Zo werd hij herhaaldelijk verhoord zonder advocaat en ontbreekt er dna-bewijs.

STER Reclame