NOS NieuwsAangepast

Minister Blok wil zwaardere straffen voor ernstige verkeersdelicten

Minister Blok wil dat de daders van ernstige verkeersdelicten harder worden aangepakt. Hij werkt aan een wetsvoorstel waarmee de strafmaat wordt verhoogd, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hoe hoog de straffen moeten worden, is nog onduidelijk.

Het gaat om het rijden onder invloed, het doorrijden na een ongeval, rijden zonder geldig rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag zonder ernstige gevolgen.

Blok wil ook dat de politie meer onderzoeksbevoegdheden krijgt als bestuurders zijn doorgereden na een ernstig ongeval. De politie kan nu bijvoorbeeld nog geen camerabeelden vorderen, terwijl dat het onderzoek mogelijk wel zou helpen.

Hogere maximale straffen

De nieuwe wetgeving volgt op een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de straffen die zijn opgelegd na zware verkeersdelicten en de verbeterpunten die deze onderzoekers hebben geconstateerd.

De onderzoekers vinden dat in een aantal gevallen de straffen te laag zijn. Zo geldt bij gevaarlijk rijgedrag zonder ernstige gevolgen nu nog een maximumstraf van twee maanden cel. Dat is te weinig, vinden de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl