NOS NieuwsAangepast

Mogelijk zwaardere straffen voor roekeloos rijden

Minister Van der Steur is eventueel bereid hogere straffen mogelijk te maken voor roekeloos rijden. Hij zei dat op vragen van de PVV naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp. Volgens het onderzoek zijn rechters de afgelopen jaren minder vaak gaan straffen voor roekeloos rijden en komt dat vooral doordat de Hoge Raad strenge eisen stelt aan het begrip roekeloos.

Het Fonds pleitte voor aanpassing van de wet, waardoor mensen die een ernstig ongeluk veroorzaken makkelijker kunnen worden aangepakt. PVV en VVD sloten zich daarbij aan.

Van der Steur zei in de Tweede Kamer dat een verandering van de wet voor de hand ligt, als de huidige regels als te knellend worden ervaren. Hij wil daarvoor nog wel een nader onderzoek afwachten van het onderzoekscentrum van zijn ministerie. In zijn opdracht bekijkt dat al of er iets moet veranderen aan de straftoemeting na ernstige verkeersdelicten. De minister verwacht de resultaten van het onderzoek in het voorjaar.

Van der Steur gaat nog deze week met het Fonds Slachtofferhulp praten. "Als een wetswijziging nodig is om recht te doen aan de belangen van slachtoffers, zal die wijziging er wat mij betreft komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl