ANP
NOS NieuwsAangepast

Populariteit vrouwenvoetbal stijgt, maar salarissen nog niet echt

Lieke Martens, ze heeft dezelfde initialen als Lionel Messi en speelt bij dezelfde club, maar daar houden de overeenkomsten al snel op. Vooral als je kijkt naar de salarissen. Martens krijgt rond de 200.000 euro voor een jaar voetballen bij FC Barcelona. Messi ontvangt die 200.000 euro ook, maar dan voor drie dagen werken.

De 24-jarige Martens maakte vorige week haar droomtransfer naar Barcelona en wordt een van de weinige Nederlandse speelsters die kunnen rondkomen van de sport. De meeste vrouwen die in Nederland bij een van de acht eredivisieclubs spelen, krijgen alleen een onkostenvergoeding van zo'n 600 euro per maand.

Sommige speelsters van Nederlandse topclubs verdienen wel hun brood met voetballen, maar dat is geen dik belegde boterham. Volgens experts liggen de salarissen tussen de 700 en 2300 euro per maand. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris voor mannen in de eredivisie ligt op 22.000 euro.

"Bij clubs als Twente en Ajax kun je als vrouw rondkomen van het voetbal", legt spelersmakelaar Leoni Blokhuis uit. "Maar dan moet je niet te veel gekke dingen doen. Bij de andere clubs moet je er iets naast doen."

Want in tegenstelling tot de mannen zijn vrouwen in Nederland niet fulltime met voetballen bezig. Bij de eredivisieclubs zijn speelsters zo'n twintig uur per week kwijt aan het voetbal. Veel vrouwen werken of studeren ernaast.

FC Twente-aanvaller Ellen Jansen heeft een baan naast haar sportcarrière. Ze werkt achttien uur per week als communicatiemedewerker om rond te komen, maar ook voor de toekomst. "Mannen uit de eredivisie zijn over het algemeen aan het eind van hun carrière wel binnen. Ze kunnen nog trainer worden en een prima leven hebben. Wij kunnen ervan rondkomen, maar we kunnen niet sparen."

Gestopt

Kiezen voor het voetbal betekent dus vaak offers brengen. "Van de meiden met wie ik speelde in het Nederlands elftal onder 19, zijn er nog maar weinig die in de eredivisie spelen", zegt de 24-jarige Jansen. "Iedereen is gestopt of zit in het buitenland."

Ze vindt dat ze geluk heeft met haar flexibele werkgever, niet toevallig een sponsor van het mannenelftal van FC Twente. "Vind maar eens een werkgever waarbij je elke vrijdagmiddag om 14.30 uur weg mag als je thuis speelt, of zelfs al om 11.00 uur als je uit speelt. En dan kun je ook nog eens geselecteerd worden voor het Nederlands elftal, waarbij je dagen achtereen weg bent."

Een wereldwijde uitstraling hebben de Nederlandse vrouwen niet.

Spelersmakelaar Tim Vrouwe

Een andere manier om geld binnen te krijgen is individuele sponsoring, maar ook dat heeft nog geen hoge vlucht genomen in Nederland. "Veel speelsters krijgen gratis schoenen van sponsors, maar dat is natuurlijk verwaarloosbaar", vertelt spelersmakelaar Tim Vrouwe, die de transfer van Martens naar Barça begeleidde.

Dat is anders bij veel goedbetaalde profs in het buitenland. De Amerikaanse Alex Morgan is waarschijnlijk de best betaalde speelster ter wereld. Bij haar club Olympique Lyonnais verdient ze rond de 400.000 euro, maar met sponsorinkomsten erbij komt Morgan uit rond de 3 miljoen.

"Als je zo veel geld met sponsoring wil verdienen, moet je een wereldwijde uitstraling hebben. En dat hebben de Nederlandse vrouwen niet", verklaart Vrouwe. Zijn collega Blokhuis vult aan: "Je merkt dat bedrijven het spannend vinden omdat het relatief onbekend is." Maar in aanloop naar het EK kreeg de spelersmakelaar wel meer verzoeken van sponsors, vertelt ze.

AFP
Alex Morgan is waarschijnlijk de best verdienende speelster

De Nederlandse speelsters kunnen de komende weken wellicht hun wereldwijde uitstraling nog wat verder opvijzelen. Te beginnen vanavond in de tweede poulewedstrijd tegen Denemarken. Als ze die winnen, gaan ze in ieder geval naar de kwartfinales. En dan zijn ze ook weer wat dichter bij het prijzengeld van 1,2 miljoen euro voor de winnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl