NOS NieuwsAangepast

Timmermans: democratie Polen is in gevaar

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Eurocommissaris Timmermans maakt zich zorgen over de plannen van Polen waarbij de politiek de macht moet krijgen om rechters aan te nemen en te ontslaan. Volgens hem is de democratie in het land in gevaar.

De Europese Commissie wil maatregelen nemen tegen Polen, waaronder de mogelijkheid om boetes op te leggen of in het uiterste geval Polen het stemrecht in de Europese Raad ontnemen. Dat laatste staat bekend als het inroepen van artikel 7, voor Brusselse begrippen een zeer zwaar middel.

Volgende week, als duidelijk is welke wetten er precies zijn aangenomen in het land, neemt de commissie een besluit. De ontwikkelingen in Polen treffen ons allemaal, aldus Timmermans. "De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is een van de kernwaarden van de EU", zegt hij.

Vanochtend kwam de Eurocommissaris van Justitie al met dreigende woorden richting Polen, overigens niet voor het eerst. De Tsjechische vindt dat de EU moet overwegen om de subsidies aan Polen stop te zetten.

Bedreigd

Timmermans heeft de Poolse ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie uitgenodigd om in Brussel te komen praten over de situatie. De Polen zijn niet gekomen. "Ik steek de hand uit voor een gesprek, een dialoog", zegt Timmermans.

De vicevoorzitter van de Europese Commissie riep verder iedereen op om het hoofd koel te houden en de persvrijheid te respecteren. Eerder deze week werd de Poolse journaliste Dorota Bawolek bedreigd door andere media, omdat ze een kritische vraag had gesteld over de situatie in haar land. "Iemand neerzetten als vijand van het volk gaat alle perken te buiten", zegt Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl