Een Mercedes wordt opgepoetst voor de autoshow in Brussel in 2016
NOS NieuwsAangepast

Miljoenen diesel-Mercedessen in Europa terug naar de garage

De Duitse autoproducent Daimler roept in Europa drie miljoen Mercedessen met een dieselmotor terug naar de garage. Het bedrijf zegt vrijwillig maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de auto's minder schadelijke stoffen uitstoten.

Daimler probeert met de terugroepactie eigenaren gerust te stellen en het vertrouwen in de dieseltechnologie te versterken. Bestuursvoorzitter Dieter Zetsche zegt dat hij de onzekerheid bij klanten wil wegnemen die is ontstaan door het publieke debat over dieselmotoren.

Diesels weren

Diesels liggen onder het vergrootglas sinds het schandaal met Volkswagen. Dat concern heeft toegegeven dat het zijn wagens heeft uitgerust met illegale software. Daarmee moesten ze door de strenge emissietesten komen. In het dagelijkse verkeer bleken de diesels veel meer schadelijke stoffen uit te stoten dan bij de test.

In steeds meer Duitse steden gaan daarom stemmen op diesels te weren. De aankondiging van Daimler lijkt goed getimed. De regering van de deelstaat Baden-Württemberg, waar Daimler is gevestigd, is bereid een voorstel naast zich neer te leggen waarmee oudere dieselauto's geweerd moeten worden. In ruil zouden er aanpassingen moeten komen waardoor ze minder vuil uitstoten.

Gratis

De terugroepactie begint de komende weken en geldt voor voertuigen die voldoen aan de emissiestandaard Euro 5 en Euro 6, de emissienorm voor voertuigen in de Europese Unie. Die standaard wordt voortdurend strenger. Euro 5 geldt voor voertuigen vanaf september 2009 en Euro 6 is de norm sinds september 2014.

Het bedrijf zegt dat de actie 220 miljoen euro kost. Klanten hoeven niets te betalen.

In mei zijn kantoren van Daimler doorzocht. Er werd toen onderzoek gedaan naar fraude en manipulatie van de uitstoot van dieselauto's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl