NOS Nieuws

Mercedes: kou veroorzaakte grote stikstofuitstoot

TNO onderzocht vorig jaar de stikstofuitstoot van zes dieselauto's en toen bleek dat de meeste auto's aanzienlijk meer uitstoten dan toegestaan. Na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, zijn nu ook de merken bekend.

In een reactie laat Mercedes, dat als slechtste uit de test kwam, weten dat de kou tijdens het onderzoek de boosdoener is. "Een analyse heeft aangetoond dat afwijkende praktijkcondities hebben geleid tot afwijkende emissies. In dit geval gaat het om voor testdoeleinden opmerkelijk lage buitentemperaturen."

Volgens de fabrikant werkt het systeem in de auto dat de uitstoot moet beperken niet bij de lage temperaturen.

Rollenbank

Twee andere merken, BMW en Peugeot, stellen dat een auto zich op een rollenbank nu eenmaal anders gedraagt dan op de weg. Opel pleit voor een testmethode die mensen het reële verbruik van een auto toont. Ook Mercedes hoopt dat er snel een "meer praktijkgeoriënteerde testmethode" komt. Een woordvoerder van Audi wil inhoudelijk niet reageren.

De auto's de TNO heeft onderzocht zijn twee Opel Zafira’s, een Peugeot 308, een Mercedes Benz C-Class 220, een Audi Q7 en een BMW 530d. Met uitzondering van de BMW stoten ze allemaal veel meer uit dan is toegestaan.

Lees hieronder de volledige reacties van de fabrikanten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl