Michael Matthews valt een ploeggenoot in de armen EPA

Door de 'masterclass' van Team Sunweb in de zestiende etappe van de Tour is de groene trui opeens binnen bereik gekomen voor ritwinnaar Michael Matthews. Hij liep vandaag vijftig punten in op Marcel Kittel.

De Duitser van QuickStep gaat na een zware dag, waarop hij al op de eerste klim moest lossen, nog altijd aan de leiding in het puntenklassement, maar Matthews is hem tot 29 punten genaderd, omdat hij naast de rit ook de tussensprint won.

Genadeklap voor Kittel

Toen Kittel vandaag op een minuut achterstand van Matthews de eerste klim opreed, besloot Team Sunweb het gas volledig open te draaien om de Duitser de genadeklap te geven.

"We dachten: we zien wel", zo verklaart Laurens ten Dam de tactiek van zijn ploeg. "Toen het gat gemaakt was, konden we consolideren. Volledige teamprestatie dit."

Ten Dam: hebben QuickStep bij de ballen gepakt

Hij gaat verder: "We zaten alle negen mee boven op dat eerste klimmetje. We hebben ze (QuickStep) daarna bij de ballen gepakt en aangedraaid. En als Michael het dan ook nog afmaakt, geweldig."

Matthews zelf: "Ik wilde al eerder wegrijden bij Kittel, maar toen hield QuickStep me tegen. Toen hij gelost werd, wilde ik de druk volledig opvoeren. Zonder Kittel is een tussensprint en eindsprint toch een stuk eenvoudiger."

De Australiër boekte zijn tweede etappezege in deze Tour. "We liften een beetje mee op de euforie. Niemand van ons werd gelost", zegt ploeggenoot Mike Teunissen over het goede optreden van het hele team vandaag.

"Volgens mij wordt Kittel nu wel zenuwachtig. We zijn in één keer terug in de race voor de groene trui en er komen nog een paar fraaie dagen aan. Het zou mooi zijn als het in de laatste etappe op de Champs-Élysées beslist wordt."

Teunissen: volgens mij wordt Kittel zenuwachtig

STER reclame