Matthews wint voor Boasson Hagen en pakt tweede ritzege

Michael Matthews heeft in de sprint van het sterk uitgedunde peloton gewonnen. Slechts 32 renners zaten in de eerste groep die in Romans-sur-Isère over de streep kwam in de zestiende Touretappe.

De harde wind die door het Rhônedal blies, zorgde voor een klein slagveld. Daniel Martin, de nummer vijf in het klassement, was het voornaamste slachtoffer. Martin verloor een kleine vijftig seconden op geletruidrager Chris Froome, die niet in de problemen kwam.

Al vroeg in de etappe moest een grote groep met Marcel Kittel en Dylan Groenewegen het peloton laten gaan, zij waren al snel kansloos voor de dagzege. Sunweb ging daarna hard op kop rijden voor Matthews en niet zonder succes.

Matthews pakte naast de ritzege ook de volle buit bij de tussensprint na 121 kilometer, waarmee de Australiër in totaal vijftig punten inliep op de drager van de groene trui.

Degenkolb klaagt over Matthews

"Toen ik hoorde dat Kittel ver achter lag, besloten we gas te geven", liet Matthews weten. "Het is toch makkelijker sprinten zonder hem. Nu heb ik nog een ritzege gepakt. Pfff, ik zal het morgenochtend pas echt beseffen."

John Degenkolb bezwaarde zich over de sprint van Matthews, die van zijn lijn zou zijn afgeweken. "Hij heeft de deur dichtgegooid voor mij", reageerde de Duitser. "Ik ben al een keer zwaar gevallen deze Tour in een sprint en wil dat niet nog eens meemaken." Het protest dat de ploeg van Degenkolb (Trek) indiende is echter afgewezen.

Met Kittel en Groenewegen zat ook Nacer Bouhanni in het tweede peloton. Bouhanni slaagde erin om met hulp van twee ploeggenoten twee minuten achterstand te overbruggen. De Fransman had in 2016 in Parijs-Nice de rit bij dezelfde aankomst gewonnen, maar miste dus de slag toen er waaiers ontstonden.

In de slotfase ging Jarlinson Pantano (Trek) lelijk onderuit, ook zijn ploeggenoot Alberto Contador verloor wederom tijd. Contador zakte van de negende naar de elfde plek in het klassement.

De uitslag van de zestiende etappe

STER reclame