Afschaffen Obamacare is geen uitgemaakte zaak voor Republikeinen
"Het komt allemaal goed. Ik weet hoe ik dit moet doen", zei president Donald Trump optimistisch vlak na zijn verkiezing over het afschaffen en vervangen van Obamacare.
Het was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes. De Republikeinen streden al jaren tevergeefs tegen Obama's gehate zorgwet en nu zou het eindelijk lukken.
Trump beloofde de wet te herroepen en meteen te vervangen door iets beters. "Er komt geen overgangsperiode, niet van twee dagen en niet van twee jaar. Er komt geweldige zorg voor een fractie van de prijs."
Heel nieuwe zorgwet
Inmiddels is duidelijk dat het zo makkelijk niet gaat. Trumps nieuwe zorgwet haalde het vannacht niet in de Senaat. De Republikeinse leider daar, Mitch McConnell, gaat nu proberen om Obamacare simpelweg af te schaffen. Met precies die overgangsperiode van twee jaar waar Trump in november nog tegen was.
De president is namelijk van mening veranderd. Hij wil af van Obamacare om daarna met een schone lei een nieuwe zorgwet te kunnen maken. Hij verwacht zelfs dat de Democraten zullen meedoen.
Het lijkt op het eerste gezicht een slimme zet van McConnell en Trump. Door het uitstel van twee jaar zullen de Amerikanen pas na de tussentijdse verkiezingen in 2018 de gevolgen van het afschaffen van Obamacare merken.
Daardoor komt de meerderheid van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat minder snel in gevaar. Het is nu 240-194 in het Huis en 52-48 in de Senaat. Bij de tussentijdse verkiezingen van november 2018 worden alle Huis-zetels en een derde van die in de Senaat opnieuw verdeeld.
Het voorstel om Obamacare af te schaffen dat McConnell een dezer dagen in stemming brengt, is bovendien al in 2015 door de Senaat aangenomen. Dat was toen voornamelijk symbolisch, omdat de Republikeinen wisten dat president Obama een veto zou uitspreken.
Toch zal het zo makkelijk niet worden. Zo zijn de belangen een stuk groter nu er met Trump wel een Republikein in het Witte Huis zit. Als Obamacare nu wordt afgeschaft zonder vervangende regeling, dan heeft dat grote gevolgen, ook voor de achterban van de Republikeinen.
Amerikaanse commentatoren stellen dat er door het beëindigen van Obama's zorgwet vooral veel onduidelijkheid zal ontstaan voor verzekerden. Zo zullen 32 miljoen mensen hun verzekering verliezen en zullen de premies na tien jaar zijn verdubbeld, zo berekende de onafhankelijke rekenkamer van het Congres eerder.
Dat gaat ook veel Republikeinen te ver. Zeker negen senatoren hebben in het verleden gezegd dat ze Obamacare niet willen afschaffen zonder dat er een nieuw plan wordt aangenomen.
Partijprominent John McCain is een van die negen. Hij zei na het mislukken van Trumpcare niets over het afschaffen van Obamacare. Hij wil juist uitgebreid de tijd nemen om een nieuwe wet te schrijven, samen met de Democraten.
De vraag is hoeveel dissidenten McCain zullen volgen. McConnell heeft vijftig senatoren nodig om de maatregelen door te voeren. In de komende dagen moet duidelijk worden of hij die meerderheid heeft.