Capitol Hill in Washington DC
NOS Nieuws

Senaat VS stemt symbolisch tegen Obamacare

De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die belangrijke onderdelen van president Obama's zorgwet, ook wel Obamacare genoemd, ongedaan maakt. De stemming is voornamelijk symbolisch, want president Obama heeft al gezegd dat hij zijn veto zal uitspreken tegen de wet.

De wet haalde een kleine meerderheid in de Senaat, die in handen is van de Republikeinen. 52 senatoren stemden voor, 47 tegen.

Campagne

De Republikeinse Senatoren proberen al vijf jaar lang een streep te zetten door Obamacare, maar de voorgaande 61 pogingen werden succesvol gepareerd door de Democraten. Dit is de eerste keer dat ze een meerderheid weten te halen. De wet moet nog wel worden behandeld in het Huis van Afgevaardigden, maar ook daar hebben de Republikeinen een meerderheid.

Om een veto van de president te verwerpen, is een twee derde meerderheid nodig. Die hebben de Republikeinen niet, dus de wet zal er nooit komen. Wel kunnen ze nu tijdens verkiezingscampagnes zeggen dat ze een wet hebben aangenomen die een einde maakt aan Obamacare.

Obamacare werd in 2010 in het leven geroepen. De wet verplicht mensen om een zorgverzekering af te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl