Teambaas Verstappen: Max rijdt dit seizoen beter dan ooit

Aangepast
Teambaas Christian Horner van Red Bull rond de GP van Canada in gesprek met Max Verstappen AFP

"Vergeet niet: hij is 19 jaar. Iedere 19-jarige is ongeduldig." Christian Horner begrijpt best dat Max Verstappen staat te popelen om te kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft. En dat de getalenteerde Formule 1-coureur dus met de pest in zijn lijf rondrijdt als hij weer eens merkt dat zijn bolide niet kan opboksen tegen de veel snellere Mercedessen en Ferrari's.

"Maar het hele team is ongeduldig", vertelt de grote baas van het Red Bull Racing-team. "We willen allemaal zo snel mogelijk in een concurrerende positie komen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Teambaas Verstappen: iedere 19-jarige is ongeduldig

Dat Verstappen daar na de fraaie resultaten van vorig jaar nu nog niet aan is toegekomen, valt de coureur dan ook niet te verwijten, vindt ook Horner. "Het ligt zeker niet aan de bestuurder. Max rijdt dit seizoen beter dan ooit. Maar hij heeft ook veel pech gehad. In Montreal was hij op koers om tweede te worden, in Bakoe had hij de race kunnen winnen en in Oostenrijk was het podium bereikbaar."

Beter dan de wagen

In die races liet niet de snelheid van de Red Bull de Limburger in de steek, maar de techniek. Het heeft er alle schijn van dat Verstappen beter is dan zijn wagen. "Als je naar de eerste helft van het seizoen kijkt: ja", beaamt Horner. "Het is nu aan ons om hem aan een auto te helpen waarin hij kan laten zien waartoe hij in staat is. En ik denk dat dat ons gaat lukken ook."

Max Verstappen valt uit in Oostenrijk Getty Images

"Maar Max is nog jong en om eerlijk te zijn: de problemen waarmee hij dit seizoen is geconfronteerd, horen erbij. Hij zal ervan leren. Ik ben onder de indruk van hoe hij als 19-jarige jongen omgaat met alle teleurstellingen. Hij zal des te meer genieten als hij mooie resultaten gaat boeken."

En die gaan er heus nog wel komen, verwacht de Brit. Want hoe frustrerend het ook is om race na race een ongelijke strijd te moeten voeren met snellere concurrenten, het werkt ook motiverend. "We willen allemaal het gat dichten. En sinds Barcelona is dat ook aan het gebeuren. Door de auto te blijven ontwikkelen kunnen we doorgaan met het wegwerken van de achterstand op Ferrari en Mercedes."

Tien extra pk's

Hij sluit zelfs niet uit dat Red Bull dit seizoen nog een grand prix gaat winnen. "Dat is nog steeds mogelijk, ja. Ook omdat er een paar circuits aankomen die ons liggen. Zoals de komende race in Hongarije. En Singapore heeft een goed circuit voor ons. Spa wordt interessant omdat Max daar dankzij het publiek over tien extra pk's kan beschikken. Er zit dus best wat in de pijplijn."

Max Verstappen-fans op het circuit van Spa-Francorchamps ANP

De eerstvolgende kans ligt eind deze maand op de Hongaarse Hungaroring, waar Lewis Hamilton vorig jaar voor de vijfde keer zegevierde. Horner ziet wel overeenkomsten tussen zijn succesvolle landgenoot en Verstappen. Hoewel: "Nou, om te beginnen is hun haardracht juist heel verschillend. En dan denk ik dat ik die van Max prefereer, haha."

"Maar het zijn allebei natuurtalenten, ze zijn allebei geweldige coureurs. Lewis is echter 30 jaar en een ervaren rijder, terwijl Max pas 19 is en nog een mooie toekomst voor zich heeft. Maar qua mogelijkheden en talent is Max zeker vergelijkbaar."

STER Reclame