informateur Zalm bij het Johan de Witthuis ANP

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een lange dag van onderhandelingen achter de rug. Onder leiding van informateur Zalm onderhandelden de partijleiders en hun secondanten in het Johan de Witthuis bijna de klok rond: van tien uur 's ochtends tot half tien 's avonds.

De partijleiders wilden weer weinig kwijt: VVD-leider Rutte zei alleen dat er vorderingen zijn gemaakt, D66-leider Pechtold vond het een productieve dag waarop veel belangrijke onderwerpen zijn besproken. CDA-leider Buma zei nog eens dat het nu eenmaal tijd kost als je met vier verschillende partijen praat. ChristenUnie-voorman Segers noemde het een lange, intensieve, goede dag. Ook hij wees erop dat er vier partijen bij betrokken zijn, met soms heel grote verschillen. "Die moeten overbrugd worden en dat kost echt tijd."

Rutte was in de middag enige uren weg. Hij was als premier bij de opening van het MH17-monument in Vijfhuizen.

Morgen weer lange dag

Morgen praten de partijen weer verder in het Johan de Witthuis. Het is de bedoeling dat ook dan 's avonds wordt dooronderhandeld. Volgende week en de week erop staan er geen besprekingen op het programma: dan gaan de onderhandelaars met vakantie.

Volgens verslaggever Ron Fresen willen de onderhandelaars deze week het gevoel hebben dat ze er bij de grote en moeilijke onderwerpen uit kunnen komen. Het is de bedoeling dat er voor de vakantie een stuk met financiële gegevens naar het Centraal Planbureau gaat. Dat moet de effecten op de economie en de overheidsfinanciën doorrekenen.

Balkenende II en Rutte I

Het is morgen de 125e dag van de formatie. De formatie van het tweede kabinet-Balkenende duurde in 2003 125 dagen en om het eerste kabinet-Rutte tot stand te brengen waren in 2010 127 dagen nodig.

Als ook die 127 dagen zijn overschreden, zijn er nog maar twee formaties in de geschiedenis die langer hebben geduurd dan de nu lopende: die van de kabinetten-Den Uyl (1972-1973, 163 dagen) en -Van Agt I (1977, 208 dagen).

STER reclame