Onthulling Nationaal Monument MH17: 'Deze dag sloeg een gat in ons leven'
In Vijfhuizen is het monument voor de slachtoffers van de ramp met de MH17 officieel in gebruik genomen. Vandaag is het drie jaar geleden dat het vliegtuig met aan boord 298 mensen boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.
Bij de opening van het monument waren meer dan 2000 nabestaanden aanwezig. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en minister Blok waren erbij.
Het lijkt lang geleden, maar voor ons is het als de dag van gisteren.
De nationale herdenking had dit jaar als thema 'voortleven' wat aansluit bij de symboliek van het monument, dat bestaat uit een gedenkteken en 298 bomen die staan voor groei, hoop en leven. Ieder slachtoffer heeft een eigen boom gekregen, met daarop een naamplaatje.
Bij de herdenking werden de namen van alle 298 inzittenden voorgelezen. Ook hielden enkele nabestaanden een toespraak, onder wie Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hij verloor zijn 19 jaar oude dochter Frederique, zijn 18-jarige zoon Robert-Jan en zijn schoonouders.
"Het lijkt lang geleden, maar voor ons is het als de dag van gisteren. Deze dag staat in ons geheugen gegrift en sloeg een gat in ons leven. Onze dierbaren gingen op 17 juli 2014 gezamenlijk op reis en met dit herdenkingsbos worden zij symbolisch weer opnieuw bij elkaar gebracht."
En wat is dan helemaal drie jaar. Niks, of bijna helemaal niks als het om gemis en pijn gaat.
Ook pastoor Jules Dresmé uit Hilversum, waar vijftien van de slachtoffers vandaan kwamen, sprak de nabestaanden toe. "Een gruwelijke misdaad heeft uw leven bruusk verstoord en op zijn kop gezet", zei hij. Dresmé zei vol respect te zijn voor de nabestaanden met wie hij in Hilversum intens betrokken was. "Want hoeveel en hoe zwaar is het wat u mee torst. En wat is dan helemaal drie jaar. Niks, of bijna helemaal niks als het om gemis en pijn gaat."
Verder was er muziek van onder andere de kapel van de Koninklijke Luchtmacht en las dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin het gedicht Een Bos voor.
Daarna werd het monument officieel in gebruik genomen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en zeventien kinderen van twee basisscholen in Vijfhuizen, die er bloemen neerlegden. Hierna volgde een defilé langs het monument door alle aanwezigen.
Het gedenkteken is gemaakt door Ronald A. Westerhuis. Het is een stalen wand van 4 meter hoog en 16 meter breed. Voor de wand ligt een soort groot oog waarin de namen van de slachtoffers staan gegraveerd.