NOS/Dick Drayer

Normaal wordt er op Curaçao niet gesproken over seksueel misbruik en seksueel geweld tegen kinderen, maar door de zaak tegen Orlando B. lijkt dat taboe nu bespreekbaar te worden. En dat is een mijlpaal op Curaçao.

Dit weekend protesteerden hulpverleners in het centrum van Willemstad tegen de straf voor pastor Orlando B. Die kreeg een week geleden 9 jaar cel omdat hij tienermeisjes en jonge vrouwen heeft misbruikt in zijn kerk. Het Openbaar Ministerie had 18 jaar geëist.

De straat op als protest tegen seksueel misbruik in Curaçao

Tijdens de manifestatie werden handtekeningen opgehaald en gevoegd bij de andere 17.000 handtekeningen die dit jaar al zijn verzameld door jeugdhulpverleners op het eiland. Zo willen zij de politiek dwingen de straffen voor seksueel misbruik te verhogen.

Tijdens de manifestatie werden handtekeningen opgehaald NOS/Dick Drayer

Naast handtekeningen willen de hulpverleners ook een nationaal debat aanzwengelen om het taboe op seksualiteit en misbruik op Curaçao te doorbreken. Dat leek zaterdagavond goed te lukken: honderden mensen kwamen af op de manifestatie en tientallen deden mee aan het debat. Veel Curaçaoënaars zetten hun schaamte over het onderwerp opzij.

"Voor mij is seksueel misbruik nog een taboe", zegt een van de aanwezige demonstranten. "Ik heb het zelf ook van heel dichtbij meegemaakt." Ze vindt het hoog tijd dat er eens over seksueel misbruik wordt gesproken. Dat was voor haar de reden om naar de manifestatie te gaan.

Een van de grote tv-stations op het eiland versloeg het debat live op primetime, met pijnlijke getuigenissen. "Toen ik klein was, was ik ook slachtoffer van seksueel misbruik. Toen een volwassen man me zijn intieme delen liet aanraken en mij aan zijn penis liet zuigen", vertelt een vrouw geëmotioneerd. Nog nooit eerder is er op de nationale tv van Curaçao zo openlijk over seksueel misbruik gesproken.

Ook verschillende ministers en parlementsleden lieten hun gezicht zien en hielden ondersteunende toespraken.

In het vonnis tegen Orlando B. merkte de rechter op dat een hoge straf, zoals door het OM was geëist, buitensporig is en in geen verhouding staat tot de nieuwe strafmaat voor zedendelicten die in 2011 door de politiek bij hamerslag was goedgekeurd.

Die aanpassing heeft te maken met de afspraak tussen alle landen binnen het Koninkrijk, dat de wetgeving elkaar zoveel mogelijk moet volgen. Juristen noemen dat het concordantiebeginsel. Ook de strafmaat moet in balans zijn tussen de vier landen in het Koninkrijk: Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland.

Begin 2000 zijn de voorbereidingen daarop begonnen en in 2011 pas afgerond. Geen van de parlementsleden heeft destijds ook maar één vraag gesteld over de veel lagere straffen.

Daar is deze week verandering in gekomen, na het vonnis tegen Orlando B. Verschillende juristen betogen dat Nederland zelf het concordantiebeginsel los heeft gelaten op de drie Caribische eilanden die onder Haags gezag vallen. Bonaire, Saba en St. Eustatius hebben de hogere straffen juist gehandhaafd en niet aangepast.

En als het aan de Curaçaose regering ligt, zullen de straffen opnieuw verhoogd worden.

STER reclame