EPA
NOS NieuwsAangepast

Merkel: bezoekrecht militairen in Turkije niet onderhandelbaar

Bondskanselier Merkel heeft in een tv-interview benadrukt dat ze niet wil onderhandelen met Turkije over het recht van politici om Duitse militairen op het Turkse NAVO-steunpunt Konya te bezoeken. "Er valt niets te onderhandelen, de bondsregering zal zo'n poging botweg afslaan", zei Merkel tegen de interviewer van de zender ARD.

Afgelopen week werd duidelijk dat de Turkse autoriteiten opnieuw Duitse politici verbieden om hun eigen militairen in Turkije te bezoeken. De militairen in Konya doen met AWACS-verkenningsvliegtuigen mee aan de missie van de internationale coalitie in Syrië.

Eerder weigerde Turkije al om leden van de Bondsdag toe te laten bij Duitse militairen op de luchtmachtbasis Incirlik. Na enkele mislukte pogingen om de kwestie te regelen, besloot Berlijn om deze militairen met hun gevechtstoestellen over te plaatsen naar een basis in Jordanië.

Officieren

Het conflict komt voort uit de gespannen relatie tussen beide landen. Turkije neemt het Berlijn zeer kwalijk dat het asiel heeft verleend aan een aantal Turkse officieren die na de couppoging niet meer terug wilden. Turkije heeft vergeefs om hun uitlevering gevraagd.

Merkel benadrukte echter dat deze zaak in haar ogen "niets, maar dan ook helemaal niets" te maken heeft met het bezoeken van Duitse militairen in Turkije.

NAVO

Dat de Bondsdagleden niet welkom zijn op de basis in Konya, noemt Merkel "uitgesproken ongelukkig". Ze wil niet tot actie overgaan voordat er gesprekken zijn gevoerd met Turkije. Daarbij doet ze ook een beroep op de NAVO.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft al gebeld met de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen met het dringende verzoek te overleggen over een oplossing voor de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl